<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Frankrijk

Restauratie Notre-Dame verloopt voorspoedig: kathedraal heropent eind 2024 de deuren

Selinde van Dijk-Kroesbergen 8 maart 2023
image
De Franse minister van cultuur, Rima Abdul-Malak, bezoekt de bouwplaats van de Notre-Dame. Naar verwachting zal het overgrote deel van de restauratiewerkzaamheden aan de kathedraal eind 2024 gereed zijn. Foto: CNS - Geoffroy Van Der Hasselt, Reuters

De Notre-Dame in Parijs zal eind 2024 weer open gaan voor publiek. Brand verwoestte in 2019 de toren en het dak van de kathedraal. De Franse regering stelde destijds een termijn van vijf jaar voor de herbouw, iets wat naar verwachting gaat lukken.

De hoofdverantwoordelijke van het restauratieproject, generaal Jean-Louis Georgelin, bevestigde dit in een interview met Associated Press. Hij laat weten dat de kathedraal niet klaar zal zijn voor de Olympische Spelen die in juli en augustus 2024 in Parijs plaatsvinden.

Vorig jaar van start

De feitelijke restauratie ging pas vorig jaar van start. De twee jaar hiervoor werden gebruikt om de locatie schoon en veilig te maken. Hierbij waren meer dan tweehonderd verschillende bedrijven betrokken.

image
Een hevige brand verwoestte op 15 april 2019 grote delen van de Parijse kathedraal. Foto: CNS - Benoit Tessier, Reuters

In april zal begonnen worden met de wederopbouw van de toren. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de toren van de kathedraal haar oude vorm weer terug krijgt. Dat is in tegenstelling tot de wens van de Franse president Emmanuel Macron, die opriep tot een “eigentijds architectonisch gebaar” bij de restauratie van de torenspits.

Naar schatting werken ongeveer duizend mensen uit heel Frankrijk dagelijks aan het restauratieproces.

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.