fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Frankrijk

Vijf jaar na de moord: Jacques Hamel herdacht

KN Redactie 27 juli 2021
image
Priester Jacques Hamel, die in 2016 op 85-jarige leeftijd werd vermoord terwijl hij de Mis vierde. Foto: wikipedia.org - Aartsbisdom Rouen

Exact vijf jaar nadat hij werd vermoord, is maandag in het Franse Saint-Étienne-du-Rouvray priester Jacques Hamel herdacht. Hamel werd door aanhangers van Islamitische Staat de keel doorgesneden terwijl hij de Mis vierde.

Maandag vierde aartsbisschop Dominique Lebrun van Rouen in diezelfde kerk een Mis ter gedachtenis aan de 85-jarige priester.

Een beetje gist

De aartsbisschop preekte over het koninkrijk van God dat “wordt gebouwd uit de kleinste zaadjes of een beetje gist”. Daarbij gaan de gedachten onvermijdelijk uit naar Jacques Hamel, “een onbekende priester die in een schijnbaar weinig opgemerkte parochie werkte”.

Hamel “zaaide door zijn aanwezigheid, door zijn verwelkoming, door zijn prediking. Het vergt tijd, de tijd van de plant die groeit, de tijd van het gist dat het deeg doet reizen. Tijd is een bondgenoot. We zijn pas bij de vijfde gedachtenis, als ik dat zo mag zeggen”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

‘Aanval op ziel Frankrijk’

Bij de Mis was ook minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin aanwezig. Hij woonde diezelfde dag ook een seculiere herdenking van de moord in Saint-Étienne-du-Rouvray bij.

In een filmpje op Twitter omschreef Darmanin de moord op Hamel als een “ware aanval op de ziel van Frankrijk”. De moord raakte volgens hem niet alleen de Kerk en katholieke gelovigen: “Zij raakten duidelijk alle Fransen.”

Verdacht van betrokkenheid

De twee daders werden na de moord buiten de kerk door de politie doodgeschoten. In februari 2022 moeten volgens AFP vier mensen voor de Parijse rechter verschijnen die worden verdacht van betrokkenheid bij de aanslag.

Zaligverklaringsproces

Voor Jacques Hamel loopt inmiddels een zaligverklaringsproces. Normaal gesproken kan zo’n proces pas vijf jaar na iemands dood geopend worden, maar het aartsbisdom Rouen kreeg dispensatie van de paus.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het deel van het onderzoek dat in het bisdom van een kandidaat-zalige moet plaatsvinden, werd begin 2019 afgerond.

Dossier ligt in Rome

Het dossier ligt nu in het Vaticaan bij de Congregatie voor de Zalig- en Heiligverklaringen, die er verder over moet oordelen. Het bevat onder meer zeshonderd getranscribeerde preken van Hamel en getuigenissen van mensen die hem kenden.

Mocht Hamel erkend worden als martelaar (iemand die uit afkeer van het geloof wordt vermoord), dan is er geen wonder op zijn voorspraak nodig voor zaligverklaring.

Bron: Catholic News Agency