<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Gezin

De Kerk moet meer naar gezinnen luisteren, zegt de paus

Junno Arocho Esteves - CNS 11 juni 2021
image
De paus spreekt op het forum 'Waar staan we met Amoris Laetitia?' Beeld: CNS screenshot/Vatican Media

Om families echt te bereiken, moet de katholieke Kerk eerst leren luisteren naar hun zorgen in plaats van theoretische oplossingen aan te dragen voor de harde realiteit van het leven, zei paus Franciscus.

In een videoboodschap bij de start van een online conferentie gewijd aan zijn apostolische exhortatie Amoris Laetitia, zei de paus dat de Kerk “elke slechts theoretische boodschap zonder verband met de echte problemen van de mensen terzijde moet schuiven, evenals het idee dat evangelisatie is voorbehouden aan een pastorale elite.”

Luisteren en zorgen

“Te midden van de moeilijkheden veroorzaakt door de pandemie, die het leven van het gezin en haar intieme gemeenschap van leven en liefde verscheurt, is het gezin vandaag meer dan ooit een teken des tijds, en de kerk wordt vooral uitgenodigd om actief naar gezinnen te luisteren en hen tegelijkertijd te betrekken als onderdanen van pastorale zorg”, zei hij.

“Echtparen, zelfs hele gezinnen, kunnen getuigen worden om andere gezinnen te vergezellen, gemeenschap te creëren”
- Paus Franciscus

Het online forum, dat duurt van 9 tot 12 juni, draagt de titel: ‘Waar staan we met Amoris Laetitia?’. Het is een van de vele evenementen in het kader van het gezinsjaar dat de vijfde verjaardag markeert van Franciscus’ apostolische exhortatie over het gezinsleven.

Forum

Onder de deelnemers zijn medewerkers van het gezinspastoraat uit verschillende bisdommen, verenigingen en internationale kerkelijke bewegingen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Tijdens  het driedaagse evenement wordt gesproken over thema’s als huwelijksvoorbereiding, het trainen van begeleiders, de opvoeding van kinderen en huwelijksspiritualiteit.

Concrete ervaring

In zijn videoboodschap zei de paus dat het virtuele evenement “een essentieel moment van dialoog vertegenwoordigt” waarin de Kerk en de leken “kunnen samenkomen om te luisteren naar de concrete behoeften van gezinnen en om elkaar te helpen bij het nemen van de stappen die nodig zijn voor de verkondiging van de Kerk.”

Om Gods liefde naar gezinnen te brengen, legde hij uit, heeft de Kerk de hulp van gezinnen zelf en “hun concrete ervaring van leven en gemeenschap” nodig.

Getuigen

“We hebben echtelieden nodig die naast de herders met andere gezinnen mee wandelen, om de zwakkeren te helpen, om te verkondigen dat, zelfs in moeilijkheden, Christus aanwezig is in het sacrament van het huwelijk om tederheid, geduld en hoop te geven aan iedereen, in elke situatie van het leven”, zei de paus.

Jonge katholieken, voegde hij eraan toe, hebben het nodig “met hun eigen ogen te zien dat de liefde van Christus levend en aanwezig is in de liefde van echtgenoten” die door hun leven getuigen dat liefde mogelijk is.

Huiskerk zijn

“Net zoals de echtgenoten Aquila en Priscilla waardevolle medewerkers van Sint Paulus waren in zijn missie, kunnen ook vandaag de dag veel getrouwde stellen, en zelfs hele gezinnen met kinderen, geldige getuigen worden om andere gezinnen te vergezellen, gemeenschap te creëren en zaden van gemeenschap te zaaien onder de volken. Zij ontvangen zo de eerste evangelisatie, en dragen op beslissende wijze bij aan de verkondiging van het kerygma”, zei de paus.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Net als het priesterschap dient het huwelijk om “het volk van God op te bouwen”, zei paus Franciscus, eraan toevoegend dat gezinnen de “huiskerk zijn, de plaats waar de sacramentele aanwezigheid van Christus tussen echtgenoten en tussen ouders en kinderen werkt”.

Niet opgeroepen

Door zich te concentreren op de vorming van leken, in het bijzonder echtparen en gezinnen, kan de Kerk hen helpen begrijpen dat “het belang van hun kerkelijke toewijding” een teken is van Christus’ aanwezigheid in het leven van anderen.

“Wij herders moeten ons laten verlichten door de Geest, zodat deze heilzame verkondiging kan worden gerealiseerd door echtparen die er vaak zijn, klaar maar niet opgeroepen”, zei de paus. “Als we ze daarentegen oproepen, roepen we ze op om met ons samen te werken, als we ze de ruimte geven, kunnen ze hun bijdrage leveren aan de opbouw van het kerkelijk weefsel.”

> Zie ook www.kn.nl/gezin

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.