fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Gezin

Deelnemers sluiten Wereldgezinsdagen positief af: ‘Er is vanuit de praktijk gesproken’

KN Redactie 28 juni 2022
image
Tweeduizend afgevaardigden uit meer dan 120 landen waren afgelopen week aanwezig in Rome voor de tiende editie van de Wereldgezinsdagen. Foto: CNS - Paul Haring

De Wereldgezinsdagen vonden afgelopen week plaats in Rome, aan het einde van het Jaar van het Gezin. Volgens deelnemers bood het evenement waardevolle lessen: “Als echtpaar deelnemen was bemoedigend en hoopgevend.”

Van woensdag 22 tot en met zondag 26 mei vond de tiende editie van de Wereldgezinsdagen plaats, ditmaal in Rome. Ruim tweeduizend afgevaardigden uit 120 landen woonden lezingen, activiteiten en liturgische vieringen bij rondom het thema ‘Gezinsliefde als roeping en weg naar heiligheid’. Daarnaast moedigde het Vaticaan bisdommen aan om de Wereldgezinsdagen op diocesane schaal te vieren met gezinnen.

Weinig aandacht in Nederland

In Nederland vond die aanmoediging weinig gehoor. Aandacht voor de Wereldgezinsdagen bleef in de bisdommen vrij beperkt. Kardinaal Eijk schreef wel een brief aan alle gezinnen in het aartsbisdom Utrecht, waarin hij stelt dat seculiere waarden en de drukte van het moderne leven steeds meer druk op katholieke gezinnen leggen. “De samenleving wordt langzaam door en door individualistisch en dat zien we ook terug in de gezinnen. Hierdoor is er nog minder tijd en prioriteit voor de Kerk en het geloof.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

De kardinaal betuigt zijn dankbaarheid tegenover gezinnen die ondanks alle ontwikkelingen deel blijven uitmaken van de Kerk en nodigt hen uit zich welkom te blijven voelen. “Wees niet bang om met je kinderen te komen, ook als ze soms geluid maken of moeilijk stil kunnen zitten.”

Verder spoort hij gezinnen aan om binnen hun parochie om geloofsverdieping te vragen én dat zelf thuis te organiseren. “De Kerk wil er voor jullie zijn”, sluit hij af. “Ze heeft jullie nodig en ze wil jullie van harte ondersteunen en begeleiden op jullie gezamenlijke weg naar heiligheid.”

Indrukwekkende getuigenissen

Een aantal Belgische en Nederlandse gezinnen waren aanwezig bij de Wereldgezinsdagen in Rome. Uit Vlaanderen waren daar Sophie Daenekindt en Souhail Saikali, die zich voor de gemeenschap Emmanuel inzetten voor evangelisatie onder gezinnen in Europa. Daenekindt was vooral onder de indruk van de vijf getuigenissen die op de openingsavond gedeeld werden. “Er zaten verhalen tussen van echtparen die een grote crisis hadden doorgemaakt, maar door de hulp van de Kerk de weg naar de vergeving konden vinden”, vertelt ze. “We hebben elkaar nodig, dat kwam sterk naar voren.”

image
Op zaterdag preekte de paus over de bescherming die de schoonheid van gezinnen verdient. Links kardinaal Kevin Farrell, prefect van het Dicasterie voor Leken, Gezin en Leven, die hoofdcelebrant was tijdens deze Mis. Foto: CNS - Vatican Media

Wat het echtpaar ook raakte, was dat voor het eerst bijna alle sprekers echtparen waren. “Er werd gesproken vanuit de praktijk, door stellen uit alle hoeken van de wereld”, zegt Daenekindt. “Er is ook stilgestaan bij de nieuwe initiatieven die opkomen her en der in de wereld.”

‘Bemoedigend’

Ook het Nederlandse koppel Remco en Elise Bangma volgde het programma in het Vaticaan. Elise Bangma is medewerker huwelijk en gezin van het aartsbisdom Utrecht. “Er zijn zaken genoemd die mij kunnen helpen, zoals het recente Vaticaanse document over de huwelijksvoorbereiding. Daarin wordt het huwelijk voorgesteld als een weg die echtparen samen kunnen gaan.”

Het Nederlandse echtpaar was ook blij met het programma. “Er was heel veel inhoud, maar die was heel goed”, zegt ze. “We zijn niet overal bij geweest, we hebben ook de tijd genomen om er samen over te praten en het allemaal te laten bezinken. Als echtpaar deelnemen was bemoedigend en geeft ook hoop voor ons werk.”

‘Passie voor het leven meegeven’

Paus Franciscus was bij een aantal onderdelen van het programma in Rome aanwezig. Op zaterdag verzorgde hij de preek tijdens een dankmis op het Sint-Pietersplein. Daarin prees hij de schoonheid van gezinnen, die “meer dan ooit” beschermd moet worden in een wereld “vergiftigd door egoïsme, individualisme, onverschilligheid en verspilling”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Daarnaast waarschuwde hij ouders om geen ‘helikopter-’ of ‘curlingouders’ – ouders die hun kinderen overdreven beschermend opvoeden – te zijn. “Probeer ze juist een passie voor het leven mee te geven, om ze zo hun roeping te laten ontdekken. Dan vinden ze de kracht om de moeilijkheden van het leven te overwinnen.”

Dit is een ingekorte versie van het artikel over de Wereldgezinsdagen dat deze week in editie 26 van Katholiek Nieuwsblad zal verschijnen.