fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Gezin

EU-bisschoppen en gezinsorganisaties trekken banden aan: ‘Essentieel dat we gezinnen steunen’

Luuk van den Einden 31 maart 2023
image
Kardinaal Hollerich, tot voor kort voorzitter van de Europese bisschoppenconferentie: “In een toenemend gefragmenteerde en individualistische samenleving, willen we samen bijdragen aan het algemeen welzijn.” Foto: CNS - Paul Haring

De Europese bisschoppen gaan op EU-niveau nauwer samenwerken met katholieke gezinsorganisaties. Op die manier hopen ze “nieuwe manieren te vinden om de schoonheid van families te verkondigen”.

“Het is essentieel dat we gezinnen ondersteunen en aandacht hebben voor de problemen die zij tegenkomen”, aldus kardinaal Jean-Claude Hollerich, scheidend voorzitter van de Europese bisschoppenconferentie, bij de ondertekening van het samenwerkingsdocument vorige week maandag.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het doel van dat document is dat de Europese bisschoppen en het FAFCE, de Europese federatie voor katholieke gezinsorganisaties, van elkaars kennis gaan profiteren. Afgevaardigden van het FAFCE gaan COMECE-vergaderingen bijwonen, terwijl de bisschoppen kunnen leren van de ervaringen die gezinsorganisaties hebben opgedaan.

‘Dankbaar’

“We zijn dankbaar voor de diensten die het FAFCE aan de Kerk in Europa bewijst”, sprak kardinaal Hollerich bij de ondertekening van de verklaring.

“Het is niet bij toeval dat we deze overeenkomst sluiten in een tijd waarin de Kerk zich beraadt over meer synodaliteit”, vervolgde hij. “In een toenemend gefragmenteerde en individualistische samenleving, willen we samen bijdragen aan het algemeen welzijn.”

Bestaande samenwerking

“Deze overeenkomst is een voorbeeld van hoe priesters, christelijke families en gezinsorganisaties samen kunnen optrekken”, aldus Vincenzo Bassi, de voorzitter van het FAFCE. “Met vereende krachten kunnen we nieuwe manieren te vinden om de schoonheid van families te verkondigen.”

Daarnaast staan de bisschoppen en gezinsorganisaties volgens hem sterker “in onze missie om op Europees niveau bewustzijn te creëren over de fundamentele functie van families als de bouwstenen voor de toekomst”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Met de overeenkomst wordt een al langer bestaande samenwerking scherper omlijnd. De Europese bisschoppen en gezinsorganisaties hebben al eerder gemeenschappelijke onderzoeken gepubliceerd. De meest recente ging over de rol van ouderen in tijden van demografische veranderingen.