Moeder zijn en een succesvolle carrière hebben: voor veel katholieke vrouwen is dat een vanzelfsprekendheid, ondanks maatschappelijke en sociale druk. Twee vrouwen vertellen hoe zij dat op hun manier doen.
Hester (40) is projectleider in de biotechnologie. Ze is getrouwd en moeder van twee dochters en een zoon van 7, 5 en 3 jaar oud.
Hester combineert haar carrière in de biotechnologie met het moederschap. Ze werkt bij een bedrijf in Leiden dat zich richt op de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Momenteel is ze betrokken bij een therapie voor Rett-syndroom, een ernstige hersenaandoening bij kinderen. Ze werkt 36 uur per week en heeft samen met haar man, die fulltime werkt, drie jonge kinderen.
Om werk en gezin goed te combineren, heeft het gezin sinds drie jaar een au pair in huis. “We wilden niet dat onze kinderen de hele week op de opvang zouden zitten. De au pair biedt ons flexibiliteit en zorgt ervoor dat de kinderen na school ook gewoon thuis kunnen zijn. Dat geeft veel rust.” Daarnaast gaan de kinderen een dag per week naar de buitenschoolse opvang.
Het combineren van een carrière met een gezin vraagt om bewuste keuzes. Hester geniet van haar werk en vindt het leuk om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Tegelijkertijd zorgt ze ervoor dat ze tijd met haar kinderen doorbrengt. “Ik ben elke woensdagmiddag vrij, zodat ik dan echt met hen samen kan zijn.”
Binnen haar werkplek vindt ze inspiratie bij andere ouders. “Er werken ook andere jonge ouders bij ons bedrijf. Het is fijn om te horen hoe anderen het aanpakken. Dat geeft steun en nieuwe inzichten.” Ook thuis deelt ze haar werkervaringen. “Mijn kinderen weten dat ik studeerde naast mijn werk, en ik vertelde hen: ‘Mama gaat ook naar school, omdat leren leuk is.’ Zo geef ik hun mee dat ontwikkeling belangrijk is.”
Hoewel ze zichzelf niet als een actieve kerkganger ziet, speelt haar katholieke opvoeding wel een rol in haar levenshouding. “Ik doe vrijwilligerswerk, misschien komt dat voort uit mijn opvoeding. Het gevoel een maatschappelijke bijdrage te leveren zit er sterk in.” Dat besef trekt ze door naar haar werk: “Ik werk bij een commercieel bedrijf, maar het patiëntperspectief is heel belangrijk voor me. Als het alleen om winst zou draaien, zou het niet mijn plek zijn.”
Voor vrouwen die worstelen met de combinatie van werk en moederschap heeft ze geen kant-en-klare oplossing. “Het is gewoon druk, maar ook heel leuk en ik haal veel energie uit mijn werk en gezin. Mijn man en ik doen het echt samen, we zijn een team.”
Ze adviseert anderen om hulp te zoeken en ondersteuning te accepteren. “Of dat nu een oppas, familie of een au pair is, je hoeft het niet alleen te doen.”
Ze merkt dat vrouwen nog steeds vaker de vraag krijgen hoe ze werk en gezin combineren dan mannen. “Mijn man is erg betrokken, zowel thuis als op zijn werk, en hij krijgt daar ook ruimte voor. Maar toch is het een uitdaging om een goede balans te vinden tussen thuis en werk. Dat is juist met de woensdagmiddag goed gelukt.”
Babette Lammerts (51) is HR-directeur. Ze is getrouwd en moeder van drie zoons van 17, 13 en 12 jaar oud.
Babette Lammerts houdt heel wat ballen tegelijkertijd in de lucht: niet alleen haar voltijdsbaan en haar gezin, maar ook de zorg voor haar vader, die in de buurt woont. Daarnaast doet ze verschillende maatschappelijke activiteiten; ze heeft onder meer in het landelijk bestuur van de CDA gezeten en zit in de raad van toezicht van de Laurentiusstichting voor katholiek basisonderwijs en de Leo Kanner Onderwijsgroep, voor speciaal onderwijs gericht op autisme.
Ze heeft bewust de keuze gemaakt om naast haar gezin fulltime te blijven werken, ook al ervaart ze daarbij soms druk vanuit haar sociale omgeving. “Voor mij gaf en geeft werk heel veel voldoening, heel veel uitdaging, ook heel veel nieuwe impulsen”, zegt ze. “In onze maatschappij is het daarnaast nog steeds lastig om in minder dan vijf dagen per week een echte carrière op te bouwen.”
Alles begint met goede afspraken maken, vooral met je partner, geeft ze aan. “Wij hebben het aangepakt door zoveel mogelijk uit handen te geven wat we zelf niet leuk vinden. Daarbij zetten we ook onze omgeving in. Zwemlessen bijwonen vond ik bijvoorbeeld verschrikkelijk; dat heeft mijn vader daarom met veel plezier gedaan.”
Het doel is om zoveel mogelijk tijd voor het gezin over te houden, maar ook is het belangrijk om dingen voor jezelf te doen, “naast alleen moeder zijn, zoals af en toe een etentje of even weg met vriendinnen en je partner”, zegt Lammerts.
Haar carrière en haar gezinsleven versterken elkaar door wederzijds inspiratie te bieden. Zo haalt ze veel uit de manier waarop haar kinderen les kregen op hun katholieke basisschool. “Hoe ze opgroeien, hoe ze hun mening geven, de brede interesse die ze ontwikkeld hebben. Ik kreeg ook veel inspiratie door het opgroeien met vallen en opstaan.”
Vrouwen die worstelen om een carrière met het moederschap te combineren, raadt Lammerts aan om “het gewoon te gaan doen”. “Ik denk dat vrouwen zichzelf vaak onderschatten”, zegt ze. “En ja, soms doet het pijn, omdat je bijvoorbeeld het afzwemmen voor een zwemdiploma moet missen.”
“Maar uiteindelijk gaat het erom dat je kinderen gelukkig zijn en opgroeien tot goede, verantwoordelijke en leuke burgers. Daarvoor hebben ze hun ouders zeker nodig, maar ook een hele sociale omgeving. Dat moet je in gedachten houden.”
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.