fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Gezin

Levendige gebedsvieringen bisdom Breda een hit op Facebook

Selinde van Dijk-Kroesbergen 8 januari 2021
image
Pastor Jochem van Velthoven Foto: dhr. Schelstraete

Het Evangelie in eenvoudige taal lijkt op Facebook aan te slaan. Iedere zondag en woensdag organiseert pastor Jochem van Velthoven een live gebedsviering voor gezinnen op de pagina van het gezinspastoraat van het bisdom Breda. En met succes, zo blijkt.

Het recept is simpel: de priester leest het Evangelie van de dag voor en legt het in eenvoudige taal uit, hij zingt een lied en bidt met de kinderen. Hij eindigt met een zegen.

De kracht van deze viering

De eenvoud ervan vinden mensen prettig. Zo prettig, dat zelfs zestigplussers er graag naar blijken luisteren. “Soms krijg ik reacties dat ze het Evangelie in de ochtendmis al een keer hebben gehoord of gelezen, maar dat ze het na deze uitleg pas echt begrijpen”, vertelt Van Velthoven.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Misschien ligt de kracht van deze gebedsviering niet alleen in de eenvoud, maar ook in de interactie. Van Velthoven vraagt de kinderen altijd om mee te zingen met het lied. “Soms zeg ik: ‘Ik kan jullie hier horen meezingen.’ De kinderen gaan dan volgens hun ouders nog harder meezingen.”

‘Lang zal ze leven’

Tijdens het gebed mogen de kinderen hun voorbede posten. “Kinderen vragen mij te bidden voor hun opa’s, oma’s, hun verjaardag, ja zelfs voor mij. Uiteraard zingen we een ‘Lang zal ze leven’ als er een kind op die dag jarig is.”

De 42-jarige priester verzorgt deze gebedsdiensten op Facebook al vanaf Palmpasen. “Bij de eerste lockdown zeiden we meteen dat we echt iets voor jonge gezinnen moesten doen”, vertelt Van Velthoven. Hij is meestal live te zien vanuit Terneuzen, waar hij werkzaam is, maar van hem mag heel Nederland meekijken en bidden.

Randkerkelijken

Volgens van Velthoven doen er zo’n twee- tot driehonderd mensen actief mee aan de gebedsvieringen en chats. Uiteindelijk bereikt hij er tot ongeveer duizend mensen mee. Onder hen zijn volgens de pastor ook veel randkerkelijken.