fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Gezin

Onderzoek voorspelt grote daling wereldbevolking in 2100

Catholic News Agency 17 juli 2020
image
Pakistaanse kinderen spelen in een boom. Pakistan zal, ondanks de verwachte krimp, ook in 2100 nog bij de landen met de grootste bevolkingen horen. Foto: CNS Photo - Caren Firouz, Reuters

Volgens een nieuwe studie, gepubliceerd in het toonaangevende Britse tijdschrift The Lancet, zullen de geboortecijfers wereldwijd sterk dalen. Nog voor het jaar 2100 zal de wereldbevolking hierdoor in aantal afnemen.

In veel landen zal de bevolking in de aankomende eeuw halveren, stellen de onderzoekers.

Onderzoek

De studie Vruchtbaarheid, sterfte, migratie en bevolkingsscenario’s voor 195 landen van 2017 tot 2100: Een voorspellende analyse voor de Global Burden of Disease Study werd dinsdag gepubliceerd.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de Universiteit van Washington en gefinancierd door de Bill & Melinda Gates Foundation, die zich wereldwijd inzet om armoede te bestrijden door onder meer anticonceptiemiddelen uit te delen.

Aantal kinderen per vrouw daalt

Het totale vruchtbaarheidscijfer, dat wil zeggen het aantal kinderen dat een vrouw gemiddeld krijgt, daalt volgens de onderzoekers tot 1,66 in 2100. Om de bevolking op het huidige peil te houden, is een vruchtbaarheidscijfer van 2,1 kind per vrouw nodig.

In 2064 bereikt de wereldbevolking naar verwachting haar grootste omvang: 9,73 miljard mensen. Daarna zet de waarschijnlijke daling in.

Grote gevolgen

Het lage vruchtbaarheidscijfer zal economische, sociale, ecologische en geopolitieke gevolgen hebben, voorspellen de onderzoekers. Zij raden landen aan zich aan te passen aan de cijfers en “reproductieve gezondheidszorg” aan te bieden.

Extreme bevolkingsdaling

Landen met extreme bevolkingsdaling zullen Japan, Thailand en Spanje zijn. Ook China en India zullen een bevolkingskrimp mee gaan maken.

De Chinese economie zal in 2035 door de Amerikaanse overschaduwd worden. Door de dalende geboortecijfers in de VS zal China aan het einde van de eeuw echter weer de grootste economische macht worden.

Onderwijs en anticonceptie

De landen met de grootste bevokingen zijn nu nog China, India, de VS, Indonesië en Pakistan. Volgens de voorspelling zullen in 2100 India, Nigeria, de VS, China en Pakistan het lijstje aanvoeren.

De VN heeft doelen gesteld voor 2030 betreffende het onderwijs en grotere verspreiding van anticonceptiemiddelen. Als deze doelen worden gehaald, zal in 2100 enkel in Israël, Samoa en Zimbabwe het vruchtbaarheidscijfer hoger dan 2 zijn.