fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Gezin

Op de Wereldgezinsdagen spreken families en luisteren geestelijken

Luuk van den Einden 23 juni 2022
image
De tiende editie van de Wereldgezinsdagen ging gisteren van start in Rome. Tweeduizend genodigden buigen zich vijf dagen lang over allerlei familieonderwerpen. Foto: CNS - Paul Haring

De Wereldgezinsdagen zijn gisteren begonnen in Rome, op de laatste dag van het Jaar van het Gezin. Paus Franciscus kiest voor een afwijkende opzet waarbij bisschoppen luisteren naar gezinnen in plaats van andersom.

Van woensdag 22 tot en met zondag 26 mei vindt de tiende editie van de Wereldgezinsdagen plaats, ditmaal in Rome. Ruim tweeduizend afgevaardigden uit 120 landen zullen lezingen, activiteiten en liturgische bijeenkomsten rondom het thema ‘Gezinsliefde als roeping en weg naar heiligheid’ bijwonen.

Jaar van het Gezin

De opening van de conferentie valt samen met het einde van het Jaar van het Gezin, dat in juni 2021 werd uitgeroepen vanwege vijf jaar Amoris Laetitia, paus Franciscus’ encycliek over pastorale zorg voor gezinnen. Eigenlijk zou deze editie van de Wereldgezinsdagen toen ook plaatsvinden, maar dat werd vanwege het coronavirus een jaar uitgesteld.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Na een jaar gewijd aan pastorale zorg voor families, lijkt het mij tijd om echt een Kerk te ‘maken’ met families en pastores samen”, vertelt Gabriella Gambino, vicesecretaris van het Dicasterie voor Leken, Gezin en Leven.

Anders dan normaal

Op verzoek van paus Franciscus zijn deze Wereldgezinsdagen anders opgezet dan normaal. Dit jaar zijn enkel genodigden welkom in Rome, terwijl normaal gesproken duizenden gezinnen op de bijeenkomst afkomen. Het programma in Rome is wel wereldwijd via livestreams te volgen.

De genodigden blijken vooral afgevaardigden van bisschoppenconferenties en kerkelijke bewegingen te zijn. Het Dicasterie voor Leken, Gezin en Leven heeft bisdommen gevraagd het aantal meereizende gezinnen en koppels te beperken en bovenal geestelijken met huwelijk en gezin in hun portefeuille te sturen. Het Vaticaan moedigt bisdommen verder aan om de Wereldgezinsdagen op diocesane schaal te vieren met gezinnen.

image
Paus Franciscus groet een rondrennend jongetje tijdens de opening van de Wereldgezinsdagen. Foto: CNS - Paul Haring

Deze ‘uitsluiting’ van gezinnen lijkt onkarakteristiek voor paus Franciscus, die voorvechter voor een niet-klerikale Kerk is. Uit een nadere blik op het programma blijkt echter dat deze conferentie juist een schoolvoorbeeld is van de “luisterende Kerk” waar de paus naar streeft: kardinalen en bisschoppen zijn namelijk niet als sprekers op het programma te vinden.

De sprekers zijn vooral getrouwde stellen afkomstig uit alle werelddelen. Zij gaan geestelijken en theologen vanuit hun ervaring vertellen over onderwerpen als seksuele opvoeding, christen zijn in tijden van sociale media, huiselijk geweld en het eerste huwelijksjaar.

Luisterende paus

Paus Franciscus is niet bij het hele programma aanwezig, maar was wel van de partij bij de opening van de Wereldgezinsdagen op woensdagavond. Daar luisterde hij naar getuigenissen van verschillende gezinnen: de ouders van dienaars Gods Chiara Corbella Petrilla, die op 28-jarige leeftijd overleed aan kanker; naar een Oekraïens gezin en het Italiaanse gezin dat hen opvangt; en naar de weduwe van een Italiaanse ambassadeur in de Democratische Republiek Congo, die werd vermoord tijdens humanitair werk.

Zelf sprak de paus over de rol die hij voor de Kerk ziet weggelegd in het gezinsleven. “Ik wil dat de Kerk voor ieder gezin als de barmhartige Samaritaan is, die nabij is en gezinnen helpt om stappen vooruit te zetten, hoe klein die ook mogen zijn.”

image
Tijdens de opening gaven diverse gezinnen een getuigenis over hun situatie, waaronder een Oekraïens gezin dat door Italianen is opgevangen. Foto: CNS - Paul Haring

Paus Franciscus benadrukte dat iedere familie “een missie te volbrengen heeft in deze wereld en een getuigenis kan geven.” Families moeten stilstaan bij welke woorden de Heer hen vraagt uit te spreken en welke “stap vooruit” Hij hun vraagt te zetten, aldus de paus.

https://www.kn.nl/donaties/

“Families moeten pas op de plaats maken en luisteren, om zichzelf zo door Hem te laten veranderen”, vervolgde hij. “Zo kunnen jullie de wereld veranderen en er een thuis creëren voor wie een warm welkom en acceptatie nodig heeft, voor ieder die Christus moet ontmoeten en de wetenschap nodig heeft geliefd te zijn.”

Bron: Vatican News, Crux