fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Gezin

Paus bidt voor toekomstige echtparen: ‘Trouwen en je leven delen is iets moois’

Courtney Mares - CNA 2 juni 2021
image
Een pas getrouwd stel loopt over een duin in een natuurgebied in New Mexico op 21 mei 2021. Zij stapten, tegen de trend in en ondanks de coronacrisis, in het huwelijksbootje. Foto: CNS Photo - Bob Roller

Paus Franciscus heeft katholieken gevraagd om in juni te bidden voor jonge mensen die zich voorbereiden op de levenslange reis van het huwelijk.

“Trouwen en je leven delen is iets moois”, zei paus Franciscus in een videoboodschap over de gebedsintentie die op 1 juni werd gepubliceerd. “Het is een veeleisende reis, soms moeilijk en soms ingewikkeld, maar het is de moeite waard.”

Levenslange reis vergezeld door Jezus

De paus vraagt mensen om te bidden dat paren die zich voorbereiden op het huwelijk gesteund door de christelijke gemeenschap mogen groeien in liefde, met vrijgevigheid, trouw en geduld.

In zijn videoboodschap zei paus Franciscus dat het huwelijk een roeping is en “een bewuste beslissing voor de rest van iemands leven die een specifieke voorbereiding vereist. En op deze levenslange reis zijn de man en vrouw niet alleen; Jezus vergezelt hen”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Dalende huwelijkscijfers

Op verschillende plaatsen in de wereld daalden in 2019 de huwelijkscijfers. Door de coronapandemie zijn vervolgens ook nog eens veel huwelijken uitgesteld.

In de Europese Unie is het huwelijkscijfer gedaald tot bijna de helft van wat het was in 1964, terwijl het aantal echtscheidingen meer dan verdubbelde. Italië had in 2019 het laagste huwelijkscijfer van alle EU-landen met slechts 3,1 huwelijken per 1.000 inwoners.

Het huwelijkscijfer in de Verenigde Staten bereikte in 2019 een historisch dieptepunt.

Moeilijke tijden

Paus Franciscus zei: “Is het waar, wat sommige mensen zeggen – dat jonge mensen niet willen trouwen, vooral niet in deze moeilijke tijden?”

“Er is veel geduld nodig om lief te hebben”, zei hij. “Maar het is het waard.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

‘Niet alleen de viering van een bruiloft’

Elke maand produceert het wereldwijde gebedsnetwerk van de paus een video om diens gebedsintentie te verspreiden. Het Vaticaanse dicasterie voor Leken, het Gezin en het Leven droeg bij aan de publicatie van de video van deze maand als onderdeel van het Jaar van het Gezin dat op 19 maart begon.

Gabriella Gambino, ondersecretaris van het dicasterie, zei dat het belangrijk is om “jonge mensen en verloofde stellen voor te bereiden op een echte roeping, niet alleen op de viering van een bruiloft”.

Heilzame waarde

“In een geseculariseerde samenleving die niet langer in het huwelijk gelooft, is het van fundamenteel belang om de kracht en macht van het sacrament als roeping te verkondigen. Zo laten we zien dat familierelaties een heilzame waarde kunnen hebben voor mensen en een weg naar heiligheid kunnen zijn. Het gaat erom Christus concreet in het leven van gezinnen te brengen”, zei ze.

Ons de liefde eigen maken

Paus Franciscus zei: “Vergeet dit alsjeblieft nooit. God heeft een droom voor ons — liefde — en Hij vraagt ons die eigen te maken. Laten we ons de liefde eigen maken die Gods droom voor ons is.”