fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Gezin

Paus tot gehuwden: hou jullie blik op Christus gericht

Cindy Wooden - Catholic News Service 29 december 2021
image
Paus Franciscus tijdens een ontmoeting met armen in de basiliek van Assisi, op 12 november van dit jaar. Foto: CNS Photo - Paul Haring

De coronapandemie weegt zwaar op gezinnen, maar met extra geduld en geloof kunnen banden sterker worden: dat schrijft paus Franciscus in een brief aan de gehuwden.

De brief werd zondag gepubliceerd, op het feest van de Heilige Familie.

“Het huwelijk, als roeping, roept je op een bootje te besturen door een soms stormachtige zee, heen en weer geslingerd door de golven maar robuust, dankzij de werkelijkheid van het sacrament”, aldus de paus.

Vrede vinden

Zoals de apostelen wier bootje dreigde te vergaan op het Meer van Galilea, moeten stellen hun blik op Jezus gericht houden.

“Alleen op die manier zullen jullie vrede vinden, conflicten overwinnen en oplossingen ontdekken voor veel van jullie problemen. Die problemen zullen natuurlijk niet verdwijnen, maar jullie zullen ze vanuit een ander perspectief kunnen bekijken.”

Kerstgeschenk

De paus schreef zijn brief als een “kerstgeschenk” aan getrouwde stellen, zei hij zondag bij het angelusgebed op het Sint-Pietersplein. Momenteel loopt het Amoris Laetitia-gezinsjaar, dat is toegewijd aan de herlezing van zijn exhortatie uit 2016 over huwelijk en gezin.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Net als in dat document bewijst de paus in zijn brief eer aan de kracht en vasthoudendheid van stellen die samen echte moeilijkheden tegenkomen op hun levensweg.

Welzijn van de gezinnen

Hij verwijst naar Abraham, die door God geroepen werd naar een onbekend land te trekken. Met de pandemie “hebben ook wij onzekerheid, eenzaamheid, het verlies van dierbaren ervaren; ook wij zijn gedwongen geweest onze zekerheden te verlaten, onze ‘comfortzones’, de gebruikelijke manier waarop we dingen doen en onze ambities, en om te werken voor het welzijn van onze gezinnen en dat van de hele samenleving, die ook afhankelijk is van ons en onze daden”.

Geduld

De lockdowns, quarantaines en periodes van isolatie “betekenden dat er meer tijd was om samen te zijn, en dit bleek een unieke kans te zijn om de communicatie binnen gezinnen te versterken”, schrijft Franciscus.

Dat vraagt echter ook geduld. “Het is niet eenvoudig de hele dag samen te zijn, als iedereen moet werken, studeren, ontspannen en rusten in hetzelfde huis.”

“Wees niet beschaamd om samen te knielen voor Jezus in de Eucharistie, om een paar momenten van vrede te vinden”
- Paus Franciscus

Als de spanningen oplopen, raadt hij mensen aan, prober dan de noden van de ander voorop te stellen en herlees Paulus’ hymne over de liefde uit de eerste Korintiërsbrief, “zodat die jullie besluiten en daden kan inspireren”. Dan wordt de gezamenlijke tijd geen boetedoening maar “een toevlucht te midden van de stormen”.

Samen knielen voor Jezus

Ook raadt hij gehuwden aan om “niet beschaamd te zijn om samen te knielen voor Jezus in de Eucharistie, om een paar momenten van vrede te vinden en naar elkaar te kijken met tederheid en goedheid”.

Kinderen zijn een geschenk

Tegen stellen van wie de problemen tijdens de pandemie verergerden en tot een scheiding leidden, zegt Franciscus: “Ik zou willen dat ook zij mijn nabijheid en affectie voelen.”

Hij dringt er bij hen op aan juist in het bijzijn van hun kinderen vriendelijk te zijn tegen elkaar, zodat hun pijn over de scheiding niet verergerd wordt doordat zij hun ouders voortdurend ruzie zien maken.

“Kinderen zijn altijd een geschenk”, schrijft Franciscus. “Ze dorsten naar liefde, dankbaarheid, waardering en vertrouwen.”

Gods kinderen

Ouders moeten hun kinderen de vreugde doorgeven “van het besef Gods kinderen te zijn, kinderen van een Vader die altijd teder van hen houdt en hen iedere dag opnieuw bij de hand neemt. Als zij dit gaan beseffen, zullen jullie kinderen groeien in geloof en vertrouwen in God”.

Vertrouw op Gods voorzienigheid

Tot verloofde koppels zegt de paus te beseffen dat de pandemie bijzonder moeilijk is geweest voor mensen die een gezamenlijke toekomst plannen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Vertrouw tijdens jullie reis richting het huwelijk altijd op Gods voorzienigheid, hoe beperkt jullie eigen middelen ook zijn. Want op momenten kunnen moeilijkheden krachten naar boven brengen waarvan we niet eens dachten dat we die hadden.”

Leren

Ook moeten ze niet aarzelen “op jullie familie en vrienden te vertrouwen, op de kerkgemeenschap, op jullie parochie, om jullie te helpen in de voorbereiding op huwelijk en gezinsleven door te leren van degenen die al gevorderd zijn op het pad dat jullie nu inslaan”.

De paus drukt ook zijn affectie uit voor grootouders, in het bijzonder degenen onder hen die zich alleen voelen. Hij dringt er bij gezinnen op aan zich meer in te spannen om bij hen te zijn of ten minste in contact te blijven.