Paus Franciscus heeft een Poolse echtpaar dat onderduikers hielp in de Tweede Wereldoorlog erkend als martelaars voor het geloof. Dat maakt de weg vrij naar een zaligverklaring voor Józef en Wiktoria Ulma en mogelijk ook hun zeven kinderen.
Op 17 december verklaarde paus Franciscus per decreet dat Józef en Wiktoria Ulma in 1944 als martelaars voor het geloof gestorven zijn. Zij hielden op hun boerderij in het zuidoosten van Polen acht Joodse onderduikers verborgen. Op 24 maart 1944 ontdekte een Duitse patrouille de onderduikers, waarop die doodgeschoten werden.
Vervolgens vermoordden de Duitsers ook Wiktoria en Józef. Hun zes kinderen – Stanisława (acht jaar), Barbara (zeven jaar), Władysław (zes jaar), Franciszek (vier jaar), Antoni (drie jaar) en Maria (twee jaar), begonnen te gillen bij het zien van de lichamen van hun ouders, waarop ook zij gedood werden. Aangezien Wiktoria zeven maanden in verwachting was, hebben de Duitsers in totaal zeven kinderen gedood.
Yad Vashem, de herdenkingsorganisatie voor de Holocaust, schonk het echtpaar Ulma in 1995 al de titel ‘Rechtvaardigen onder de Volkeren’, een onderscheiding voor mensen die met gevaar voor eigen leven Joden geholpen hebben tijdens de oorlog.
In 2018 sprak paus Franciscus al eens over de familie Ulma tijdens een audiëntie. Toen noemde hij het echtpaar ““een voorbeeld van trouw aan God en Zijn geboden, van liefde voor de medemens en van respect voor de menselijke waardigheid.”
Met de erkenning van hun martelaarschap door de paus, is de weg vrij voor een zaligverklaring. Voor mensen die als martelaar gestorven zijn, is namelijk geen bewezen wonder op hun voorspraak nodig om zaligverklaard te worden.
Naast de familie Ulma heeft paus Franciscus zaterdag ook vijftien anderen verder op weg geholpen in hun zaligverklaringsproces. Daaronder zijn twee Poolse priesters: Aleksander Woźny, die in de concentratiekampen Buchenwald en Dachau heeft gezeten, en Ignacy Posadzy, medeoprichter van de Sociëteit van Christus, een organisatie die Poolse migranten hielp tijdens de Tweede Wereldoorlog en onder het communistische regime van Polen.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.