fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Gezin

Wereldgezinsdagen: ‘Generaties versterken elkaar binnen familie’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 24 juni 2022
image
Donderdag 23 juni was de eerste volledige dag van de Wereldgezinsdagen in Rome. Het thema van die dag was 'familieliefde'. Foto: CNS - Paul Haring

Op de eerste volledige dag van de Wereldgezinsdagen in Rome werd  veel gesproken over het belang van de verschillende generaties in families. “Families houden het verleden, het heden en de toekomst bij elkaar. Ze vullen elkaar aan en verrijken elkaar”, zei kardinaal Kevin Joseph Farrell.

De donderdag werd geopend met een Mis in de Sint-Pietersbasiliek waarin de Amerikaanse kardinaal Kevin Joseph Farrell (74) hoofdcelebrant was. Aansluitend waren er toespraken en paneldiscussies over het thema ‘familieliefde’.

Hoeders van de heiligheid

In zijn homilie reflecteerde kardinaal Farrell op het leven van Johannes de Doper, wiens geboorte op donderdag gevierd werd.

Deze heilige helpt ons de heiligheid van het leven te begrijpen, zei Farrell, die prefect is van het Dicasterie voor Leken, gezin en leven. Want toen Jezus nog in de schoot van zijn moeder was, herkende Johannes Hem al.

“Dit alles helpt ons om een andere belangrijke dimensie van de gezinsroeping te begrijpen: hoeders zijn van de heiligheid van het menselijk leven vanaf het eerste moment van conceptie tot de natuurlijke dood”, zei hij. “Het leven van elk kind moet worden verdedigd en beschermd, juist omdat God vanaf het begin grote plannen heeft voor de goedheid en heiligheid van dat kind.”

Bruggen bouwen

Verder kan het leven van de heilige Johannes, die een brug tussen het oude en nieuwe verbond sloeg, een voorbeeld voor christenen zijn om bruggen tussen generaties en tijdperken te bouwen, aldus Farrell.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Families houden het verleden, het heden en de toekomst bij elkaar. Ze vullen elkaar aan en verrijken elkaar”, zei hij. Dit doen ze in een sfeer van harmonie een acceptatie, zonder barrières, vervolgde de kardinaal.

Meer ouderen dan jongeren

Ook Christopher Bellitto, hoogleraar geschiedenis aan een Amerikaanse universiteit, sprak over de noodzaak om jonge en oude generaties te verenigen.

Hij zei dat volgens demografische statistieken er in 2040 meer mensen ouder dan 65 jaar zullen zijn dan kinderen jonger dan 5 jaar. De Kerk moet voorbereid zijn op de praktische en pastorale implicaties van die veranderingen.

Samenbrengen

Bellitti verwees naar bijbelse figuren als voorbeeld voor christenen. Zo koos Ruth ervoor om voor haar bejaarde schoonmoeder Naomi te zorgen, die op haar beurt Ruth hielp met wijs advies door al haar levenservaring. Generaties kunnen elkaar helpen en versterken, aldus Bellitto.

https://www.kn.nl/donaties/

Hij zei dat er praktische manieren zijn waarop parochies ouderen en jongeren kunnen samenbrengen: door gezamenlijke activiteiten zoals filmavonden of elkaar te interviewen of zelfs door het delen van recepten.

De Wereldgezinsdagen werden woensdagavond geopend. Het evenement loopt tot en met zondag en is ook online te volgen.

Bron: CNS