fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Gezin

Zaligverklaring aanstaande voor Pools gezin dat onderduikers hielp

Luuk van den Einden 16 februari 2023
image
Wiktoria Ulma met haar oudste dochter Stasia. De negen leden van de familie Ulma werden in 1944 vermoord omdat ze Joodse onderduikers hielpen. In september worden ze zaligverklaard. Foto: OSV - Nationaal Herdenkingsinstituut Polen

De negen leden van de Poolse boerenfamilie Ulma, die in de Tweede Wereldoorlog Joodse onderduikers hielp, worden in september zaligverklaard. Vorig jaar erkende de paus de gezinsleden, die vermoord werden om hun daden, reeds als martelaren voor het geloof.

De Poolse bisschoppenconferentie heeft laten weten dat Józef en Wiktoria Ulma en hun zeven kinderen op 10 september zaligverklaard zullen worden. Kardinaal Marcello Semeraro zal de zaligverklaringsmis vieren in het dorp Markowa, waar de familie vroeger woonde.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Dat is goed nieuws voor Mateusz Szpytma, vicevoorzitter van het Poolse Nationale Herdenkingsinstituut, wiens grootmoeder de zus van Wiktoria Ulma was. Szpytma heeft bijgedragen aan de oprichting van een museum ter nagedachtenis aan de familie in 2016, waarvan een Bijbel, die open is blijven liggen op het verhaal van de Barmhartige Samaritaan, een van de belangrijkste stukken is.

Ongeboren zalige

“Het waren goede mensen die door hun gemeenschap erg geliefd waren”, aldus Szpytma tegen persbureau OSV. Het gezin hield op hun boerderij in het zuidoosten van Polen acht Joodse onderduikers verborgen. Op 24 maart 1944 ontdekte een Duitse patrouille de onderduikers, waarop die doodgeschoten werden.

Vervolgens vermoordden de Duitsers Wiktoria en Józef. Hun zes kinderen, in de leeftijd van twee tot acht jaar, werden ook gedood. Wiktoria was op het moment van haar sterven zeven maanden in verwachting. Haar ongeboren kind stierf in de moederschoot.

Dat ongeboren kind wordt ook zaligverklaard en is daarmee het eerste ongeboren kind ooit op weg naar een zalig- of heiligverklaring. “Er was nog wel een tijdje discussie of dat kind zaligverklaard zou kunnen worden, aangezien het nog niet gedoopt was”, legt Szpytma uit. “Het idee is echter dat hij of zij niet met water, maar met bloed gedoopt is.”

Martelaren

Yad Vashem, de herdenkingsorganisatie voor de Holocaust, schonk het echtpaar Ulma in 1995 al de titel ‘Rechtvaardigen onder de Volkeren’, een onderscheiding voor mensen die met gevaar voor eigen leven Joden geholpen hebben tijdens de oorlog.

https://www.kn.nl/donaties/

In 2018 sprak paus Franciscus al eens over de familie Ulma tijdens een audiëntie. Toen noemde hij het echtpaar ““een voorbeeld van trouw aan God en Zijn geboden, van liefde voor de medemens en van respect voor de menselijke waardigheid.” Op 17 december 2022 erkende hij alle gezinsleden vanwege hun opoffering als martelaren voor het geloof.