<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Godsdienstvrijheid

Duitse commissaris godsdienstvrijheid: ‘Geloofsvervolging neemt toe’

KNA 15 december 2021
image
Commissaris voor godsdienstvrijheid Markus Grübel op werkbezoek in Nigeria. Foto: Missio

De scheidend commissaris voor godsdienstvrijheid voor de Duitse regering, Markus Grübel van de Christendemocratische Unie (CDU), heeft zijn bezorgdheid geuit over de toestand van de godsdienstvrijheid wereldwijd.

“Helaas is de situatie in de wereld verslechterd”, zei Grübel in een interview met de katholieke hulporganisatie Missio. “Vervolging door zowel de staat als door de samenleving is toegenomen. We zien hier een duidelijke verslechtering.” Momenteel leven drie op de vier mensen in een land waar de vrijheid van godsdienst of overtuiging beperkt is, zei hij.

Hij voegde eraan toe dat in sommige landen islamitische terreur de grootste bedreiging vormt, terwijl het in andere landen de “staatsgodsdienst in combinatie met populisme is die minderheden tot zondebokken maakt”. Staatspartijen die een absolute aanspraak op de macht nastreven, zoals in China of Noord-Korea, vormen ook een bedreiging voor de godsdienstvrijheid.

Nieuwe Duitse regering

Grübel zei dat hij “voorzichtig optimistisch” is dat de positie van commissaris voor godsdienstvrijheid zal blijven bestaan onder de nieuwe regering van kanselier Olaf Scholz van de sociaaldemocraten (SPD). Binnen de SPD en hun coalitiepartners, de liberale FDP en de Groenen, zijn er volgens hem veel mensen die “bij uitstek geschikt” zijn voor deze functie. Hij zei dat de regering zich ervan bewust moet zijn dat religie belangrijk is, ook voor de vreedzame coëxistentie van mensen wereldwijd.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Grübel uitte onlangs kritiek op het feit dat in het regeerakkoord geen melding wordt gemaakt van de functie van commissaris voor wereldwijde vrijheid van godsdienst. Volgens hem wees dit erop dat deze zou worden afgeschaft, wat een “stap terug” zou zijn.

Europese gezant

De post werd in maart 2018 gecreëerd door de coalitie onder bondskanselier Angela Merkel (CDU). Het heeft onder meer tot taak om elke twee jaar een regeringsrapport op te stellen over de wereldwijde staat van godsdienstvrijheid. Grübel presenteerde een eerste rapport in oktober vorig jaar.

Hij uitte ook kritiek op het feit dat de post van EU-vertegenwoordiger voor de vrijheid van godsdienst onvervuld blijft en over te weinig middelen beschikt. “We hebben dus niet alleen te maken met de slechtere situatie in bepaalde landen, maar ook met een Europese Unie die niet goed is ingesteld op de bestrijding van schendingen van het recht op godsdienstvrijheid.” Hij drong er bij de EU op aan om op dit punt actiever te worden.

‘Bijzondere verantwoordelijkheid’

“Duitsland draagt een bijzondere verantwoordelijkheid op het gebied van mensenrechten en moraal, die wij in het Europese kader moeten blijven waarmaken”, aldus de commissaris. Hij verwees naar de gevolgen van “anti-blasfemiewetten die de mensenrechten schenden”, die in 70 staten van kracht zijn.

In India worden regelmatig kerken en moskeeën vernield en de situatie van etnische en religieuze groepen in veel landen blijft zorgwekkend, bijvoorbeeld in Myanmar, China, Irak, Iran, Nigeria en Saudi-Arabië.

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.