De katholieke hulporganisatie Missio in Duitsland uit haar zorgen over de ontwikkelingen in Algerije en waarschuwt dat de vorig jaar ingevoerde veranderingen de rechten van niet-moslims hebben beknot.
In 2019 vond in Algerije na het aftreden van president Abdelaziz Bouteflika een machtswissel plaats, maar dat heeft niet geleid tot de gehoopte verbeteringen voor de godsdienstvrijheid in het Noord-Afrikaanse land. Dat stelt Missio in een landenrapport, geschreven door in Algerije gevestigde auteurs die anoniem zijn gebleven om hun veiligheid te beschermen.
Volgens het rapport was de nieuwe grondwet van 2021 zelfs een “duidelijke stap terug” wat godsdienstvrijheid betreft. Niet-moslimburgers werden benadeeld, vooral in het familie- en erfrecht. Dit gold bijvoorbeeld voor vrouwen van niet-moslimafkomst die geen recht hadden op een erfenis, huisvesting of voogdij in geval van overlijden van hun echtgenoot.
De kwestie van mensenrechten in Algerije wordt weer actueel door de oorlog in Oekraïne. Nu de internationale gemeenschap naarstig op zoek is naar alternatieven voor Russisch gas, kijken velen naar het grootste land van Afrika, dat een belangrijke exporteur is van fossiele brandstoffen.
Algerije staat op de 22e plek van de Ranglijst Christenvervolging die hulporganisatie Open Doors jaarlijks opstelt. Ook de katholieke organisatie Kerk in Nood signaleerde in het vorig jaar verschenen meerjarenrapport over de godsdienstvrijheid een verslechtering van de situatie in Algerije.
(KNA/KN)