<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Godsdienstvrijheid

In Egypte worden weer kerken gebouwd

Catholic News Agency 27 juni 2024
image
Koptische christenen bidden in een kerk in Caïro. Foto: OSV News - Reuters

Nog steeds zijn christenen tweederangsburgers in Egypte. Toch gloort er hoop op meer godsdienstvrijheid; kerkelijke bouwprojecten die lang stil hebben gelegen, worden langzaam maar zeker hervat.

Volgens de katholieke hulporganisatie Kerk in Nood (ACN International) hebben Egyptische christenen nu meer vrijheid van godsdienst dan een paar jaar geleden toen de radicale Moslimbroederschap aan de macht was.

Obstakels weg

Hoewel christenen nog steeds te maken hebben met verschillende vormen van vervolging, meldt de koptisch-katholieke patriarch van Alexandrië, aartsbisschop Ibrahim Sidrak, dat er weer begonnen is aan de bouw van verschillende nieuwe kerken.

“Nu de regering de obstakels voor het bouwen van nieuwe kerken heeft weggenomen, hebben alle bisdommen bouwprojecten”, zegt Sidrak.

Moeilijk bereikbaar

“Kerken vormen het hart van onze gemeenschappen en zijn voor veel parochianen moeilijk bereikbaar. Degenen die ver weg wonen moeten tot een kwart van hun salaris uitgeven om hun familie met de bus naar de kerk te kunnen brengen voor de zondagsmis”, aldus de aartsbisschop in een ACN-rapport van 19 juni.

image
De koptisch-katholieke aartsbisschop Ibrahim Sidrak. De koptisch-katholieke Kerk is, anders dan de koptisch-orthodoxe, in volledige eenheid met Rome. Foto: CNS - Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Een voorbeeld van projecten die in het land zijn hervat, zegt Sidrak, is de kathedraal van Luxor, die in 2016 afbrandde en met steun van Kerk in Nood wordt gerestaureerd.

Voelbare dreiging

Al is de Moslimbroederschap inmiddels niet meer aan de macht in Egypte, hun dreiging is nog wel voelbaar. Volgens de aartsbisschop “sterven dit soort bewegingen nooit, maar de huidige regering neemt de dreiging zeer serieus en ze domineren niet langer de Egyptische samenleving.”

“Toen zij alle macht in handen hadden, in 2012 en 2013, was het erg riskant voor een christen om alleen over straat te lopen”, vervolgde hij. “Onze kerken werden bedreigd en honderden werden platgebrand. Nu leven we in relatieve veiligheid. Er zijn fanatici en terroristen, zoals overal, maar ze zijn onder controle.”

Niet dezelfde rechten

Toch meldt Kerk in Nood nog altijd “verontrustende tekenen” van christenvervolging in Egypte. De stichting zegt dat christenen in Egypte vaak het slachtoffer zijn van aanvallen en misdaden, gediscrimineerd worden door de wet en “niet dezelfde rechten genieten als hun islamitische medeburgers.”

https://www.kn.nl/categorie/godsdienstvrijheid/

Maar er zijn lichtpuntjes volgens Sidrak. Te midden van grote uitdagingen als jeugdwerkloosheid en immigratie, heeft de koptisch-katholieke Kerk zich niet alleen gemobiliseerd om migranten op te vangen, maar ook om haar sociale rol te versterken, vooral op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg.

Katholieke scholen zijn populair

Zelfs moslims sturen hun kinderen inmiddels graag naar katholieke scholen, aldus de aartsbisschop.  “Dit helpt niet alleen om onze mensen op te leiden, maar ook om hen verenigd te houden, ondanks religieuze verschillen.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.