<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Godsdienstvrijheid

Paus Franciscus eert missiezuster die slachtoffer werd van terreur

Courtney Mares - CNA 12 september 2022
image
Zuster Maria de Coppi werd vorige week in Mozambique door terroristen vermoord. Beeld uit een televisie-interview uit 2021. Foto: CNS - La Tenda Tv Vittorio Veneto

Paus Franciscus eerde zondag in zijn angelustoespraak een Italiaanse missiezuster die is vermoord door islamitische terroristen in Mozambique. “Moge haar getuigenis kracht en moed geven aan christenen en alle mensen van Mozambique.”

Zuster Maria de Coppi (83), die diende bij de missiecongregatie van de Combonianen, werd vorige week door terroristen doodgeschoten. De missiepost in het bisdom Nacala was het doelwit van een aanval in de nacht van 6 september.

‘Zaadje van vrede’

“Op dit moment van gebed is het mij dierbaar om zuster Maria de Coppi te gedenken, vermoord in Chipene, waar ze bijna zestig jaar met liefde heeft gediend”, zei de paus zondag over de vermoorde zuster.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ook kardinaal Matteo Zuppi, de voorzitter van de Italiaanse bisschoppenconferentie, bracht hulde aan zuster Maria en zei dat haar offer “een zaadje van vrede en verzoening zal zijn” in Mozambique.

Evacuatie

De terroristen doorzochten de missiepost waarna ze alles in brand stoken: de kerk, kosthuizen, de pastorie en de school. De Italiaanse priesters en zusters die op de missiepost dienden, konden nog 68 studenten evacueren die op de missie woonden.

Zuster Maria stond volgens Kerk in Nood op het punt te vluchten met de andere missionarissen toen ze zich omdraaide. Ze was bezorgd over de twaalf vrouwelijke studenten die waren achtergebleven.

“Schijnbaar hebben ze al mensen gekidnapt en iemand vermoord. Waar ze ook komen, richten ze bloedbaden aan.”
- Zuster Maria de Coppi, in haar laatste bericht aan de buitenwereld

Voicemail

Kort voor haar dood liet ze een voicemail achter voor haar nichtje, Gabriella Bottani, zo meldt de Italiaanse krant Corriere Della Sera. In de voicemail zei zuster Maria dat opstandelingen van Al-Shabaab dicht bij de missie waren en dat de situatie “erg gespannen” was. “Het lijkt erop dat ze gewapend zijn”, sprak ze. “Schijnbaar hebben ze al mensen gekidnapt en iemand vermoord. Waar ze ook komen, richten ze bloedbaden aan.”

Volgens bisschop Alberto Vera van Nacala hebben de terroristen “alles vernietigd” tijdens hun overval van Chipene. “De aanvallers braken het tabernakel open en vernielden een deel van de sacristie, waarschijnlijk op zoek naar geld”, zegt hij.

Banden met IS

In Mozambique zijn de afgelopen jaren kerken in brand gestoken, mensen onthoofd, jonge meisjes ontvoerd en honderdduizenden mensen ontheemd door het escalerende extremistische geweld. Een missionaris in Mozambique vertelde Kerk in Nood dat de lokale opstandelingen die het op christenen in de regio hebben gemunt, banden hebben met Islamitische Staat.

Tijdens de Goede Week in 2020 pleegden opstandelingen aanvallen op zeven steden en dorpen in de provincie Cabo Delgado in het noorden van Mozambique. Zij staken op Goede Vrijdag een kerk in brand en doodden 52 jongeren die weigerden zich bij de terroristische groepering aan te sluiten, aldus de plaatselijke bisschop.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Volgens het Centrum voor Strategische en Internationale Studies zijn sinds 2017 meer dan duizend mensen omgekomen bij aanslagen in Mozambique. Sommige van deze aanvallen werden opgeëist door Islamitische Staat, terwijl andere werden uitgevoerd door de inlandse Ahlu Sunna Wal, een extremistische militante groepering, plaatselijk bekend als Al-Shabaab.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.