<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Godsdienstvrijheid

Rapport: ‘Escalatie van geweld tegen christenen in Heilig Land’

KN Redactie 15 april 2025
image
Geestelijken lopen tijdens Palmzondag mee in de processie in de oude stad Jeruzalem. Vooral religieuzen zijn steeds vaker het doelwit van agressie, voornamelijk door spugen. Foto: OSV News - Debbie Hill

Christenen in Israël zijn steeds vaker doelwit van agressie. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van het Rossing Center, een in Jeruzalem gevestigde organisatie die zich inzet voor interreligieuze dialoog. De agressie komt van “voornamelijk jonge mannen uit ultraorthodoxe en nationaal-religieuze kringen.”

Het rapport dat op 27 maart verscheen meldt 111 gedocumenteerde gevallen van intimidatie en geweld tegen de christelijke gemeenschap in Israël en Oost-Jeruzalem over 2024.

Klimaat van vijandigheid

Volgens Federica Sasso, een van de onderzoekers, toont het rapport aan dat er sprake is van een groeiend klimaat van vijandigheid tegen christenen. De resultaten zijn volgens haar “het topje van de ijsberg van een veel groter fenomeen”.

Tussen de 111 gemelde gevallen van mishandeling waren er 47 fysieke aanvallen, voornamelijk door “spugen”. In verschillende regio’s, vooral in de Oude Stad van Jeruzalem, worden priesters, zusters, broeders en monniken “die gemakkelijk herkenbaar zijn, dagelijks blootgesteld aan deze aanvallen”, aldus Sasso.

Toename

Volgens het rapport hebben christenen melding gemaakt van een “verdere toename in de frequentie en agressiviteit van dergelijke episodes”.

Naast intimidatie en spugen wijst het Rossing Center op andere schendingen van het recht op vrijheid van godsdienst. Christelijke religieuze leiders hebben bijvoorbeeld te horen gekregen dat ze kruizen uit openbare ruimtes moeten verwijderen.

Steeds meer bedreigd

De gedocumenteerde aanvallen omvatten incidenten van fysieke agressie, directe aanvallen en vandalisme tegen kerken en kloosters, maar ook gevallen van verbale intimidatie, waardoor de christelijke gemeenschap zich “steeds meer bedreigd voelt in hun eigen huizen”, aldus Sasso.

Vorig jaar werden 35 gevallen van vandalisme en ontheiliging in kerken en kloosters gedocumenteerd, waaronder graffiti op kerkmuren, gooien met stenen, brandstichting en het bekladden van christelijke afbeeldingen.

https://www.kn.nl/kn-kennismaken/

Overval

In één bijzonder geval werd een overval gemeld op een katholiek retraitehuis in het noorden van Israël, een incident waarbij “heilige voorwerpen werden beschadigd en vervangen door Joodse religieuze voorwerpen”, aldus Sasso.

Het rapport merkt op dat de verantwoordelijkheid voor deze daden uitsluitend ligt bij individuen die als Joods worden geïdentificeerd, “voornamelijk jonge mannen uit ultraorthodoxe en nationaal-religieuze kringen”.

Radicalisering

Volgens het onderzoek wordt het klimaat van radicalisering bevorderd door “een mengeling van nationalistisch elan en religieus extremisme” dat deze groepen drijft, vooral binnen de Hardal-beweging, een ultraorthodox-joodse stroming die een nationalistische gedachtegoed nastreeft.

Het rapport noemt ook onwetendheid over het christendom of vooroordelen als reden voor de toenamen van de incidenten.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.