In 2022 zijn over de hele wereld ruim honderd priesters en zusters vermoord, ontvoerd of opgepakt, blijkt uit informatie van Kerk in Nood. Volgens de katholieke hulporganisatie was Nigeria een van de gevaarlijkste landen. Ook China en Nicaragua kenden veel gevallen van intimidatie.
Volgens Kerk in Nood (KiN) zijn er in 2022 ten minste twaalf priesters en vijf zusters vermoord tijdens het vervullen van hun missie. Nigeria was met zeven vermoorde priesters het land met het hoogste aantal slachtoffers. In Mexico werden drie priesters vermoord door toedoen van drugskartels. Ook werden twee priesters doodgeschoten in de Democratische Republiek Congo.
De vijf vrouwelijke religieuzen die vorig jaar werden vermoord, stierven in Haïti, Zuid-Soedan, Mozambique en de Democratische Republiek Congo.
In 2022 werden over de hele wereld in totaal 42 priesters ontvoerd, waarvan er 36 zijn vrijgelaten, meldt de hulporganisatie. Onder de 42 zijn ook drie priesters gerekend die in Nigeria zijn vermoord. Nigeria is ook het land waar de meeste ontvoeringen hebben plaatsgevonden (28). Het land voert ook de lijst aan van de meeste ontvoerde zusters: zeven. Ook zij zijn door hun ontvoerders vrijgelaten.
Volgens KiN is Haïti een van de gewelddadigste landen in Midden-Amerika geworden. Vijf priesters zijn daar in de loop van vorig jaar ontvoerd door bendeleden, maar zijn inmiddels weer vrij.
Uit de informatie van KiN blijkt verder dat er in het afgelopen jaar ten minste 32 geestelijken gevangen zijn gezet. De meest recente gevallen betreffen vier priesters van de Oekraïense Grieks-katholieke Kerk. Zij werkten in het door Rusland bezette deel van Oekraïne en werden tijdens hun pastorale activiteiten gearresteerd.
Twee van hen zijn sindsdien vrijgelaten en “uitgezet” naar Oekraïens grondgebied. De andere twee blijven in hechtenis en kunnen worden beschuldigd van terrorisme. De katholieke hulporganisatie houdt er rekening mee zij in de gevangenis worden gemarteld.
Nicaragua is volgens KiN een zeer zorgwekkend land, waar 11 geestelijken zijn gearresteerd of worden vastgehouden vanwege het huidige conflict van de regering met de Kerk. Onder hen zijn ten minste twee seminaristen, een diaken, een bisschop en zeven priesters.
De Nicaraguaanse bisschop Rolando Alvarez, die momenteel onder huisarrest staat, moet op 10 januari voor de rechter verschijnen op beschuldiging van “bedreiging van de nationale integriteit”.
Er zijn ook meldingen van priesters die hun parochies niet mogen verlaten en van minstens tien geestelijken die van de regering niet naar het land mogen terugkeren.
Ook China is nog steeds een van de landen waar priesters en bisschoppen kampen met intimidatie. Hoewel hun aantal niet exact bekend is, worden geestelijken van de ondergrondse Kerk herhaaldelijk door de autoriteiten ontvoerd in een poging hen te dwingen zich aan te sluiten bij de door de staat erkende Kerk.