Russische politici willen huiskerken sluiten en religieuze vieringen in flats verbieden. Dit zou vooral protestantse en islamitische migrantengemeenschappen hard treffen, maar ook orthodoxen en katholieken tekenen protest aan: zelfs een ziekenzalving aan huis zou al niet meer mogelijk zijn.
Religieuze gemeenschappen in Rusland hebben kritiek op een wetsontwerp dat religieuze bijeenkomsten in woongebouwen verbiedt. Ook de katholieke Russische bisschoppenconferentie heeft haar bezorgdheid geuit.
Op veel plaatsen moeten kerkgemeenschappen samenkomen in flatgebouwen omdat ze geen gebedsplaatsen hebben, aldus de perswoordvoerder van de katholieke bisschoppenconferentie, Kyrill Gorbunov.
“In veel Russische steden werden historische kerken niet teruggegeven aan de gelovigen of gewoonweg vernietigd tijdens het Sovjettijdperk”, legt hij uit. Volgens hem geven de autoriteiten op sommige plaatsen geen toestemming voor de bouw van een nieuwe kerk of heeft de parochie geen geld voor een nieuw gebouw.
Het wetsvoorstel werd in oktober ingediend bij het lagerhuis van het parlement, de Doema, door de kleine pro-Kremlin factie ‘Nieuwe Mensen’. Het voorziet in veranderingen in de wet op vrijheid van geweten en religie.
Religieuze ceremonies en het houden van openbare diensten worden sterk beperkt in woongebouwen. De wet zou volgens een toelichting vooral bedoeld zijn om samenscholing van illegale immigranten tegen te gaan, die zouden zorgen voor meer criminaliteit en een gevoel van onveiligheid bij bewoners.
Tot nu toe hebben protestantse kerkgenootschappen en vertegenwoordigers van de islam het felst tegen het wetsvoorstel geprotesteerd. Er is echter ook kritiek gekomen van het hoofd van de juridische afdeling van de Russisch-orthodoxe Kerk, abdis Ksenija Tschernega.
Zij waarschuwde dat het wetsvoorstel in zijn huidige vorm Russisch-orthodoxe geestelijken verbiedt om op verzoek van de gelovigen de communie, ziekenzalving en andere religieuze riten in huizen toe te dienen. Dit zou bijvoorbeeld gevolgen hebben voor ernstig zieken en stervenden. Ook zouden orthodoxe huiskerken moeten sluiten.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.