<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Godsdienstvrijheid

Schotse kerkleiders waarschuwen: zelfs bezit Bijbel straks strafbaar

Michael Kelly - OSV News 3 april 2024
image
Politieagenten in Edinburgh. Een woordvoerder van de Schotse politiebond vreest dat de nieuwe wetgeving “het vertrouwen in de politie in Schotland zal schaden”. Foto: OSV News - Robert Perry, Reuters

Kerkleiders hebben hun bezorgdheid geuit over een nieuwe wet in Schotland die ‘hate speech’ tegen moet gaan. Zij vrezen een stortvloed van claims en zelfs een dat het bezitten van een Bijbel of Catechismus strafbaar wordt gesteld.

De zogeheten Hate Crime and Public Order Act die op 1 april van kracht werd, creëert een nieuwe overtreding van “het bezit van opruiend materiaal” dat naar het oordeel van de autoriteiten “haat kan aanwakkeren” op grond van leeftijd, handicap, religie, seksuele geaardheid en geslachtsidentiteit.

Kritiek van politiebond

David Kennedy van de Schotse politiebond zei dat de nieuwe wetgeving agenten zullen verplichten om “emotionele” onderwerpen te beoordelen en “het vertrouwen in de politie in Schotland zal schaden”.

Al toen de wet in de maak was door het Schotse parlement in Edinburgh uitten leden van de Schotse bisschoppenconferentie ernstige bedenkingen. In 2020 waarschuwden de prelaten dat elke nieuwe wet “zorgvuldig moet worden afgewogen tegen fundamentele vrijheden, zoals het recht op vrije meningsuiting, vrijheid van meningsuiting en vrijheid van gedachte, geweten en godsdienst”.

Stortvloed van claims

Anthony Horan , de directeur van het Catholic Parliamentary Office (een organisatie die namens de bisschoppen contact met de regering onderhoudt, red.), benadrukte dat de bisschoppen erkennen dat “het aanwakkeren van haat moreel verkeerd is”, maar dat zij bezorgd zijn over de onduidelijke definities en de mogelijkheid van een stortvloed van claims.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

“Binnen de nieuwe wet kan zelfs het bezit van de Bijbel en de Catechismus van de Katholieke Kerk opruiend genoemd worden”, zei Horan.

‘Censuur vermijden’

Ook “het begrip van de katholieke Kerk over de menselijke persoon, inclusief de overtuiging dat geslacht en seksuele geaardheid niet vloeibaar en veranderlijk zijn, onder de nieuwe wet zou kunnen vallen.”

“Respectvol debat toestaan betekent censuur vermijden en de uiteenlopende meningen en veelheid aan argumenten in de samenleving accepteren”, zei hij.

Rowling-controverse

Intussen heeft bestsellerauteur J.K. Rowling de politie uitgenodigd om haar te arresteren als ze denken dat ze een overtreding heeft begaan. De auteur van de Harry Potter-serie veroorzaakte controverse op sociale media toen ze weigerde om biologische mannen die zich nu als vrouw identificeren als vrouw te beschrijven.

Op de sociale mediasite X, voorheen Twitter, zei de schrijfster dat “vrijheid van meningsuiting en geloof” tot een einde komt als het beschrijven van biologische sekse verboden wordt.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.