Uit nieuwe rapporten van Europese mensenrechtenorganisaties blijkt dat de intolerantie jegens en discriminatie van christenen toeneemt in Europa. Fysiek geweld is zeldzaam, maar vandalisme in kerken neemt toe.
Het in Wenen gevestigde Observatorium voor Intolerantie en Discriminatie tegen Christenen in Europa (OIDAC Europe) bracht vrijdag een rapport uit over het jaar 2023. Daaruit blijkt dat er vorig jaar door de politie en maatschappelijke organisaties in 35 Europese landen in totaal 2.444 antichristelijke misdrijven werden gedocumenteerd. Daaronder zijn ook 232 persoonlijke aanvallen op christenen, zoals pesterijen, bedreigingen en fysiek geweld.
Het aantal misdrijven tegen joden en moslims lag echter nog veel hoger, met respectievelijk 8.951 en 5.987 geregistreerde gevallen. “Tragisch maar niet verrassend”, aldus het rapport.
OIDAC Europe zegt zich vooral zorgen te maken om de situatie in Frankrijk, met bijna 1000 antichristelijke misdrijven in 2023; in het Verenigd Koninkrijk, waar het aantal incidenten steeg tot meer dan 700; en in Duitsland, waar het aantal antichristelijke misdrijven met 105 procent toenam tot 277. Wat betreft vandalisme in kerken registreerde de Duitse politie meer dan 2000 gevallen van materiële schade aan christelijke gebedshuizen in 2023.
Het rapport kwam tot stand in samenwerking met de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa. OVSE-vertegenwoordiger Regina Polak ziet dat christenen in heel Europa doelwit zijn van misdrijven om hun geloof. “Dit varieert van graffiti tot vandalisme en fysiek geweld tegen christenen die religieus materiaal verspreiden.”
Vandalisme in kerken is de meest voorkomende vorm van geweld: 62 procent van de gevallen in 2023 waren van die aard, gevolgd door ontheiliging, onthoofding van religieuze standbeelden, brandstichting en bedreigingen.
Hoewel fysiek geweld relatief zeldzaam blijft (7 procent) “was er in 2023 sprake van enkele tragische misdrijven, waaronder de moord op een katholieke misdienaar door een jihadist in Algeciras (Spanje), een inrijdende auto op een processie in Polen en de poging tot moord op een bekeerling met een moslimachtergrond in het Verenigd Koninkrijk”, aldus het rapport.
“Met name christenen die traditionele religieuze overtuigingen aanhangen hebben te maken met toenemende discriminatie en vijandigheid”Tweet dit!
- Anja Hoffmann, OIDAC Europe
Naast gewelddadige aanvallen maakt OIDAC Europe ook melding van discriminatie tegen christenen op de werkvloer en in het openbare leven in sommige Europese landen.
“Met name christenen die traditionele religieuze overtuigingen aanhangen hebben te maken met toenemende discriminatie en vijandigheid, variërend van pesterijen op het werk tot het verlies van hun baan”, zegt Anja Hoffmann, uitvoerend directeur van OIDAC Europa.
“Het is zeer verontrustend dat de vreedzame uiting van persoonlijke religieuze overtuigingen, bijvoorbeeld op het gebied van huwelijk en gezin, het potentiële einde van een politieke carrière of baan is geworden, of zelfs het begin van een rechtszaak”, voegt Hoffmann eraan toe.
“OIDAC Europe ziet deze trends als een van de redenen voor de toenemende zelfcensuur onder christenen in Europa”, aldus het rapport.
Volgens een onderzoek uit 2024 in het Verenigd Koninkrijk voelt slechts 36 procent van de christenen onder de 35 jaar zich vrij om hun christelijke standpunten over sociale kwesties op het werk te uiten.
We moeten onze inspanningen opvoeren om de vrijheid van godsdienst of overtuiging te beschermen, concludeert Hoffmann daarom. “Inclusief de vrijheid om openlijk en met respect verschillende filosofische en religieuze standpunten te bespreken over gevoelige onderwerpen, zonder angst voor represailles en censuur.” Hoffmann pleit daarom ook voor de aanstelling van een EU-coördinator ter bestrijding van antichristelijke haat.
Regina Polak onderstreept dat de toename van discriminatie en misdrijven tegen christenen in Europa “serieuzer moet worden genomen door regeringen en maatschappelijke organisaties en diepgaand onderzoek vereist om de specifieke aard en oorzaken ervan te begrijpen”.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.