<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Heilig Jaar

Biechten, bedevaart en vasten op sociale media: zo kun je een aflaat ontvangen voor het Jubeljaar

Cindy Wooden - CNS 14 mei 2024
image
Paus Franciscus hoort de biecht tijdens een boeteritus in de Veertigdagentijd van 2024 in de parochie van St. Pius V in Rome. Foto: CNS - Lola Gomez

Pelgrims die tijdens het Heilig Jaar 2025 door de Heilige Deur van de Sint-Pietersbasiliek gaan, biechten, ter communie gaan en bidden voor de intenties van de paus kunnen een aflaat ontvangen. Maar dat geldt ook voor gevangenen en mensen die zich inzetten voor de verdediging van het menselijk leven of hulp bieden aan migranten of andere mensen in nood.

Vasten “minstens één dag in de week van nutteloze afleidingen” zoals sociale media kan ook een manier zijn om een jubileumaflaat te krijgen, volgens de normen die het Vaticaan op 13 mei heeft gepubliceerd.

Ruim een jaar

Het Heilig Jaar wordt dit jaar geopend in het Vaticaan op 24 december en wordt afgesloten op 6 januari 2026, het feest van Driekoningen. Maar de paus vroeg bisschoppen over de hele wereld om het Jubeljaar in hun bisdommen te vieren van 29 december dit jaar tot 28 december 2025.

Een aflaat, al eeuwenlang gebruik bij de viering van het Heilig Jaar, beschrijft de Kerk als een kwijtschelding van de tijdelijke straf die iemand verschuldigd is voor zijn zonden.

“Elke zonde ‘laat haar sporen na’”, zelfs nadat iemand vergeving en absolutie heeft ontvangen door het sacrament van boete en verzoening, zo schreef paus Franciscus in het document dat het Heilig Jaar afkondigt.

“Zonde heeft gevolgen, niet alleen uiterlijk in de gevolgen van het onrecht dat we doen, maar ook innerlijk. Want ‘elke zonde, ook de dagelijkse, brengt een ongezonde gehechtheid aan de schepselen met zich mee’, die loutering nodig heeft, ‘hetzij hier op aarde, hetzij na de dood in de toestand die het vagevuur wordt genoemd’”, schreef de paus, de Catechismus van de Katholieke Kerk (paragraaf 1472) citerend.

De voorwaarden voor het ontvangen van een aflaat tijdens het Heilig Jaar werden ondertekend door kardinaal Angelo De Donatis, het nieuwe hoofd van de Apostolische Penitentiarie, een Vaticaanse gerechtshof dat zich bezighoudt met gewetenszaken en het verlenen van aflaten.

‘Geest van naastenliefde’

De basisvoorwaarden, schreef hij, zijn dat een persoon “bewogen wordt door een geest van naastenliefde”, “gezuiverd wordt door het sacrament van boetedoening en verfrist wordt door de Heilige Communie” en bidt voor de paus.

Samen met een bedevaart, een werk van barmhartigheid of een daad van boetedoening, kan een katholiek “uit de schatkist van de Kerk een plenaire aflaat krijgen, met kwijtschelding en vergeving van al zijn zonden.”

Kerken van vrouwelijke heiligen

De bedevaart naar Rome, zei kardinaal De Donatis, kan naar de pauselijke basilieken van Sint Pieter, Santa Maria Maggiore, Sint Jan van Lateranen of Sint Paulus buiten de Muren.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Maar ook naar een van de kerken die verbonden zijn aan opmerkelijke vrouwelijke heiligen en kerkleraren: Catharina van Siena in de basiliek van Santa Maria sopra Minerva; Birgitta van Zweden in Campo de’ Fiori; Teresa van Avila in de kerk van Santa Maria della Vittoria; Thérèse van Lisieux in Trinità dei Monti; en de heilige Monica in de kerk van Sint Augustinus.

Heilig Land

Pelgrims naar het Heilige Land kunnen ook de aflaat van het Heilig Jaar ontvangen door te bidden in de Basiliek van het Heilig Graf in Jeruzalem, de Basiliek van de Geboorte in Bethlehem of de Basiliek van de Aankondiging in Nazareth.

Voor degenen die niet naar het buitenland kunnen reizen, kunnen lokale bisschoppen over de hele wereld hun kathedraal of een andere kerk of heilige plaats aanwijzen voor pelgrims om de aflaat te verkrijgen, zo schreef de kardinaal.

‘Behoefte aan bekering’

Hij vroeg bisschoppen om “rekening te houden met de behoeften van de gelovigen en met de mogelijkheid om het concept van de pelgrimstocht met al zijn symbolische betekenis te versterken, om zo de grote behoefte aan bekering en verzoening te manifesteren.”

https://www.kn.nl/heilig-jaar/

Mensen die hun woonplaats niet kunnen verlaten – “vooral kloosterzusters en monniken, maar ook ouderen, zieken, gevangenen en zij die door hun werk in ziekenhuizen of andere zorginstellingen voortdurend diensten verlenen aan zieken” – kunnen volgens de normen geestelijk deelnemen aan een pelgrimstocht en de aflaat ontvangen.

Werken van barmhartigheid

Het bezoeken van zieken of gevangenen, het voeden van hongerigen, het kleden van naakten of het verwelkomen van migranten, “in zekere zin een pelgrimstocht maken naar Christus die in hen aanwezig is”, kan een andere manier zijn om de aflaat te ontvangen, zei de kardinaal, eraan toevoegend dat elke dag een aflaat kan worden verkregen uit zulke daden van barmhartigheid.

“De Plenaire Aflaat van het Jubeljaar kan ook verkregen worden door initiatieven die op een concrete en genereuze manier de geest van boetedoening in praktijk brengen, die in zekere zin de ziel van het Jubeljaar is”, schreef hij. Hij legde daarbij in het bijzonder de nadruk op het zich op vrijdag onthouden van “nutteloze afleidingen” zoals sociale media of van “overbodige consumptie” door geen vlees te eten.

Persoonlijke inzet

“Het ondersteunen van religieuze of sociale activiteiten, in het bijzonder ter ondersteuning van de verdediging en bescherming van het leven in al zijn fasen”, het helpen van een jongere in moeilijkheden of een pas aangekomen migrant, alles wat te maken heeft met het “besteden van een redelijk deel van je vrije tijd aan vrijwillige activiteiten die de gemeenschap dienen of aan andere soortgelijke vormen van persoonlijke inzet” zijn ook wegen naar een aflaat, zei hij.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.