<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
In Memoriam

‘Alleen verandering van hart doet ertoe’: katholieke vredestichter John Hume overleden

Peter Doorakkers 5 augustus 2020
image
John Hume (1937-2020) Foto: CNS Photo - Paul McErlane, Reuters

De Noord-Ierse katholieke politicus en Nobelprijswinnaar John Hume overleed maandag op 83-jarige leeftijd. Hij werd wereldwijd geprezen om zijn sleutelrol in het beëindigen van het conflict in Noord-Ierland.

De in 1937 geboren Hume volgde aanvankelijk de priesteropleiding. In de jaren zestig kaartte hij als burgerrechtenactivist het lot van de katholieken in het verdeelde Noord-Ierland aan.

Discriminatie van katholieken

De vooral protestantse voorstanders van het Verenigd Koninkrijk namen de voornaamste maatschappelijke posities in; de katholieken, onder wie voorstanders van aansluiting bij de Ierse republiek, hadden te kampen met onder meer discriminatie op het vlak van werk en huisvesting.

Geïnspireerd door Martin Luther King

Na 1968 mondden de spanningen uit in een gewelddadig conflict. In wat wel eufemistisch The Troubles wordt genoemd, werd Noord-Ierland verscheurd door rellen en aanslagen door elkaar bestrijdende protestantse en katholieke paramilitairen. Het Britse leger werd ingezet en burgers werden massaal opgepakt.

John Hume echter bleef voortdurend zoeken naar een vreedzame oplossing. Daarvoor vond hij inspiratie bij Martin Luther Kings vreedzame protest tegen de rassensegregatie in de Verenigde Staten.

“John Humes overtuigingen waren geworteld in een diep geloof, in gebed en praktisch christendom”
- Aartsbisschop Eamon Martin van Armagh

Zweet vergieten, geen bloed

Hume was in 1970 een van de oprichters van de katholieke en gematigd-nationalistische partij SDLP. Toen hij in 2001 afscheid nam als partijleider, benadrukte hij opnieuw het belang van geweldloosheid.

“Ik was leider van een geweldig team mensen, die allemaal volledig toegewijd waren aan vrede en stabiliteit in onze straten” en die “hun zweet, niet hun bloed, hebben vergoten” om die doelen dichterbij te brengen, aldus Hume.

Nobelprijs voor de Vrede

Zijn inzet betaalde zich uiteindelijk uit. In 1994 wist Hume de Provisional IRA ervan te overtuigen een staakt-het-vuren af te kondigen in het conflict met de Britten. Hij geldt als de belangrijkste architect van het Goede Vrijdag-akkoord, de vredesovereenkomst die in 1998 werd gesloten.

Voor zijn inzet voor de vrede ontving John Hume in dat jaar samen met de protestantse politicus David Trimble de Nobelprijs voor de Vrede.

‘Verandering in het hart van de mens’

Bij de uitreiking van de Nobelprijs in Oslo zei Hume: “Er zijn in Ierland al te veel levens verloren in de jacht op politieke doelen. Bloedvergieten voor politieke verandering voorkomt de enige verandering die er echt toe doet: die in het hart van de mens.”

Het was niet de enige onderscheiding die Hume ten deel viel. Als enige persoon ter wereld kreeg hij naast de Nobelprijs voor de Vrede ook de Ghandi Vredesprijs en de Martin Luther King-award. In 2012 kreeg hij van paus Benedictus XVI een pauselijke ridderorde.

Diep geloof

Vanuit de Kerk klonken na het bekend worden van het overlijden lovende woorden over Hume.

Aartsbisschop Eamon Martin van Armagh leerde Hume kennen toen hij als priester in hun beider geboortestad werkte. Hij noemde hem in een reactie een “toonbeeld van vrede”, wiens overtuigingen voortkwamen uit zijn diepe geloof.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

‘Toegewijd aan vrede’

“Een grote droefheid is vandaag neergedaald over mijn thuisstad Derry, nu we horen over de dood van een van onze grootste zonen, mister John Hume.”

“Dat verdriet dringt door tot iedere hoek van Ierland en over de hele wereld, waar enkel het noemen van de naam John Hume al bewondering, respect en dankbaarheid oproept voor een leven dat was toegewijd aan vrede en sociale rechtvaardigheid.”

‘Gebed en praktisch christendom’

Martin kende Hume “als iemand wiens overtuigingen waren geworteld in een diep geloof, in gebed en praktisch christendom”.

“John bracht de katholieke sociale leer in de praktijk, soms met grote persoonlijke offers en met groot persoonlijk risico, en werkte onvermoeibaar voor een proces van verzoening waardoor de waardigheid van ieder mens wordt erkend en bekrachtigd.”

‘Kampioen van de sociale rechtvaardigheid’

Bisschop Donal McKeown van Derry noemde Hume “een van de grootste vredestichters en kampioenen van de sociale rechtvaardigheid van onze tijd”.

“Hij wijdde zijn leven toe aan het welzijn van deze gemeenschap, tegen niet geringe persoonlijke kosten. Zijn naam werd een synoniem voor de toewijding aan de zaak van de vrede, ongeacht de obstakels of de kritiek.”

‘Een groot man’

Ook de Ierse president Michael Higgins en de Britse premier Boris Johnson lieten zich lovend over Hume uit.

“Met zijn heengaan hebben we een groot man verloren die zo veel heeft gedaan om te helpen The Troubles te beëindigen en een betere toekomst voor iedereen op te bouwen”, aldus Johnson.

Uitvaart

John Hume wordt woensdag begraven na een heilige Mis in de Sint-Eugeniuskathedraal van Londonderry. Vanwege coronamaatregelen is de uitvaart niet openbaar; ze wordt live uitgezonden door de Ierse omroep RTE.

Bronnen: Catholic News Service, Catholic News Agency

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.