fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
In Memoriam

Beruchte pausinterviewer Scalfari (98) overleden

Susanne Kurstjens 15 juli 2022
image
Eugenio Scalfari op een archieffoto uit 2015. Foto: CNS - Cristiano Minichiello, AFG

Hij werd meermaals door het Vaticaan op de vingers getikt vanwege uitspraken die hij ten onrechte toeschreef aan paus Franciscus. De Italiaanse journalist Eugenio Scalfari overleed donderdag.

Scalfari was decennia lang een bepalende figuur in de Italiaanse journalistiek. Hij was in 1976 medeoprichter van de krant La Repubblica, was jarenlang hoofdredacteur van die krant en van het tijdschrift L’Espresso. Ook na het bereiken van zijn pensioenleeftijd bleef hij naam maken.

Niet in het minst vanwege zijn interviews met paus Franciscus. De zelf verklaarde atheïst sprak meermaals met de paus, maar nam die gesprekken niet op en maakte ook geen aantekeningen. Scalfari schreef de artikelen naar aanleiding van die gesprekken vervolgens uit zijn hoofd.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ophef na publicatie

Vrijwel iedere keer ontstond er na de publicatie van die artikelen ophef over bepaalde uitspraken van de paus die Scalfari aan hem had toegeschreven. Zo zou Franciscus hem in 2015 in een telefonisch interview hebben verteld dat de bisschoppen die deelnamen aan de gezinssynode van dat jaar akkoord zouden zijn dat hertrouwd gescheiden katholieken de communie mogen ontvangen.

In 2018 meldde Scalfari in La Repubblica dat Franciscus het bestaan van de hel zou hebben ontkend. Een jaar later schreef hij in diezelfde krant dat de paus zou hebben ontkend dat Jezus God is. Scalfari beweerde overigens niet dat hij de paus over dat laatste had geïnterviewd, maar zei dat hij het onderwerp op enig moment in het verleden met Franciscus had besproken.

“De woorden die Scalfari aan de paus toeschrijft, kunnen niet worden beschouwd als een getrouwe weergave van wat gezegd werd”
- Vaticaans woordvoerder Matteo Bruni in 2019

Steeds weer werd hij vervolgens door het Vaticaan op de vingers getikt. Zo liet Vaticaans woordvoerder Matteo Bruni in 2019 weten: “Zoals eerder verklaard bij andere gelegenheden, kunnen de woorden die Eugenio Scalfari tussen aanhalingstekens aan de Heilige Vader toeschrijft tijdens gesprekken met hem, niet worden beschouwd als een getrouwe weergave van wat feitelijk gezegd werd, maar vertegenwoordigen ze een persoonlijke en vrije interpretatie van wat hij hoorde.”

En in 2018 liet het Vaticaan weten dat Franciscus Scalfari had ontvangen in een “privéontmoeting” om paaswensen uit te wisselen, maar dat hij “hem geen interview gaf”. Scalfari’s artikel “is een product van zijn eigen reconstructie waarin de feitelijke woorden die de paus uitsprak niet geciteerd worden”.

Franciscus bedroefd door overlijden

Na een van de interviews gaf Scalfari ook zelf met zoveel woorden toe dat hij Franciscus woorden in de mond had gelegd.

Ondanks alle ophef bleven de paus en de journalist bevriend. Nadat het nieuws van Scalfari’s overlijden donderdag bekend werd, liet de Vaticaans woordvoerder weten dat Franciscus “bedroefd was over het heengaan van zijn vriend”. De paus, zei Bruni, “koestert de herinnering aan de ontmoetingen met hem door de jaren heen en de diepe gesprekken over de grote vragen van de mensheid”.

https://www.kn.nl/abonnementen/