<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
In Memoriam

Bijbelsmokkelaar, bruggenbouwer en prediker: Anne van der Bijl overleden

Selinde van Dijk-Kroesbergen 28 september 2022
image
Anne van der Bijl, grondlegger van Open Doors, overleed dinsdag 27 september 2022 op 94-jarige leeftijd. Foto: Open Doors - Renske Meinema Fotografie

Hulporganisatie Open Doors maakte vandaag bekend dat haar oprichter Anne van der Bijl dinsdag op 94-jarige leeftijd is overleden. Van der Bijl kwam jarenlang op voor christenen in landen waar ze onderdrukt of vervolgd werden en smokkelde miljoenen Bijbels de grenzen over.

“Elke deur is open om binnen te gaan om Christus bekend te maken, zolang je bereid bent om te gaan en je geen zorgen maakt of je wel terugkomt”, zo verwoordde Van der Bijl, die internationaal bekend staat als Brother Andrew, zijn overtuiging ooit.

Blauwe Volkswagen Kever

De uit het Noord-Hollandse Sint Pancras afkomstige Van der Bijl volgde na zijn diensttijd in Nederlands-Indië, het huidige Indonesië, een opleiding tot zendeling in Schotland. In 1955 bezocht hij Polen. Daar kwam hij in contact met christenen die zich geïsoleerd voelden achter het IJzeren Gordijn en die wanhopig op zoek waren naar Bijbels. Van der Bijl besloot hen die te brengen en legde hiermee de basis voor de huidige hulporganisatie Open Doors.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Met een blauwe Volkswagen Kever vol Bijbels reisde Van der Bijl vanaf 1957 naar voormalig Joegoslavië en andere landen in Oost-Europa. Die auto was jarenlang het beeldmerk van Open Doors, dat in de beginjaren Kruistochten heette.

Latere bestemmingen van zijn reizen voor hulp aan christenen waren landen in het Midden-Oosten en Azië. In 1981 wist Van der Bijl één miljoen Bijbels per boot naar China te smokkelen.

In zijn spoor

“Het werk van Anne van der Bijl heeft geleid tot het ontstaan van een organisatie die gaat naar plekken waar de meeste christenen niet naartoe willen”, stelt directeur Maarten Dees van Open Doors. “Door het ondergrondse netwerk dat hij opzette, werden jaarlijks miljoenen Bijbels en christelijke boeken verspreid en konden vele kerkleiders worden opgeleid.”

“Elke deur is open om binnen te gaan om Christus bekend te maken, zolang je bereid bent om te gaan en je geen zorgen maakt of je wel terugkomt”
- Anne van der Bijl

“Hij zal gemist worden”, zegt Dees. “Maar we gaan in zijn spoor verder met het ondersteunen van mensen die vervolgd worden omdat ze Jezus Christus navolgen.”

Bruggenbouwer

Naast bijbelsmokkelaar was Van der Bijl ook “een bruggenbouwer en een prediker van de liefde van Christus”, zegt de persvoorlichter van Open Doors Nederland, Wiebe Strikwerda. In islamitische landen ging hij altijd in gesprek met leiders van onder andere de Taliban, Al-Qaeda of andere terreurorganisaties. In deze gesprekken pleitte hij voor de christenen in het land en bracht hij het Evangelie ter sprake. Ook ontmoette hij leiders van Hamas en Hezbollah.

Bestseller

Daarnaast schreef Van der Bijl een serie boeken. In totaal verkocht hij er meer dan 10 miljoen, in meer dan 35 talen. Zijn autobiografie God’s Smuggler die in 1967 verscheen, werd een internationale bestseller.

https://www.kn.nl/donaties/

“Van der Bijl was een man van weinig poespas, en wilde eigenlijk niet als geloofsheld bekend staan”, vertelt Strikwerda.

Bloedbloeder

Van der Bijl ontving tal van onderscheidingen voor zijn werk, waaronder een eredoctoraat aan de California School of Theology en de benoeming in 1994 tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Het meest trots was Van der Bijl naar eigen zeggen op de titel ‘bloedbroeder’ die hij kreeg van een stam Apache-indianen in de jaren ’80. Als onderdeel van de ceremonie gaven de indianen hem een naam die betekent: ‘Hij die door barrières heen breekt’.

Condoleances

Anne van der Bijl zal in Ermelo in besloten kring begraven worden. Inmiddels stromen de online condoleances binnen.

SGP-leider Kees van der Staaij twittert: “Geraakt door bericht van overlijden Anne van der Bijl. Hij had een buitengewoon grote en inspirerende inzet voor vervolgde christenen wereldwijd. We gedenken hem in dankbaarheid.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.