<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
In Memoriam

CRK-oprichter Chris Menting (1931-2023) overleden

KN Redactie 9 februari 2023
image
Professor Chris Menting overleed op 25 januari op 91-jarige leeftijd. De medeoprichter van het CRK schreef regelmatig voor KN. Foto: CRK

Eind januari overleed professor Chris Menting op 91-jarige leeftijd. Hij kreeg vooral bekendheid als een van de oprichters van de Stichting Contact Rooms Katholieken (CRK). Het CRK organiseerde in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw een groot aantal katholieke bijeenkomsten.

Chris Menting werd in 1931 geboren te ’s-Heerenberg in de Achterhoek, in een gezin van zes kinderen. Hij studeerde sociale wetenschappen aan de Universiteit van Groningen, waar hij in 1963 cum laude afstudeerde. Hij werkte vervolgens bij de directie van de PTT in Den Haag, waar hij zich toelegde op het in kaart brengen en verbeteren van bedrijfsorganisatorische processen.

Vakgroep sociologie

Op dit onderwerp promoveerde hij cum laude in 1976 aan de Universiteit Groningen. In 1978 werd hij benoemd als lector, later hoogleraar, bestuurskunde bij de vakgroep sociologie van de Universiteit van Twente. Hij bleef tot zijn pensioen aan deze universiteit verbonden en woonde gedurende zijn docentschap, en lang daarna, met zijn gezin op de campus van de universiteit.

De laatste tien jaar van zijn leven gingen zijn vermogens door dementie langzaam achteruit. In 2019 overleed zijn echtgenote Bertha en verhuisde hij naar een verpleeghuis in Enschede, waar hij op 25 januari 2023 overleden is.

CRK

Binnen de Nederlandse katholieke wereld kreeg Chris Menting vooral bekendheid als een van de oprichters van de Stichting Contact Rooms Katholieken (CRK). Het CRK was een initiatief van drie Twentse collega hoogleraren; Jan Groot Wassink, Wim Witteman en Chris Menting. De directe aanleiding was het pausbezoek aan Nederland in mei 1985.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Tijdens de uitvaart van Menting blikte CRK-medeoprichter Wim Witteman terug op het leven van Menting. Hij omschreef hoe hij erop aandrong op het “organiseren van grote, jaarlijkse bijeenkomsten, symposia en lokale academiën voor lezingen”. Het initiatief bleek succesvol: de bekende CRK-dagen trokken in de jaren tachtig en negentig vele duizenden bezoekers. Sprekers waren onder andere Moeder Teresa, Werenfried van Straaten en Henri Nouwen.

‘Tij helpen keren’

Pater Elias Leyds van de congregatie van Sint-Jan leerde als student aan de TU Delft Menting kennen ten tijde van het pausbezoek. Hij diende hem, een kleine veertig jaar later, een dag voor zijn dood, de laatste sacramenten toe. Hij noemt Menting “een zeer bescheiden en diepgelovig man”, die “op een cruciaal moment, ten tijde van het pausbezoek, het tij heeft helpen keren voor de Kerk als gemeenschap van gelovigen”.

“Door zijn inzet is het daarna weer bergopwaarts gegaan”, aldus Leyds. “Een leek die veel zorg had voor iedereen, inclusief de priesters. Ook die heeft hij gesteund met allerlei initiatieven.”

‘Voor God, de Kerk en de mensen’

Priester Enrique Alonso, die in de uitvaart van Menting voorging, noemde in zijn afscheidspreek de verschillende gaven van Menting. “Ook wanneer sommigen zijn inspanningen verkeerd begrepen en hem aanvielen, bleef hij positief werken aan wat hij zag als het goede: voor God, voor de Kerk, voor alle mensen.”

Menting is voor veel KN-lezers een vertrouwd figuur, hij schreef regelmatig voor het weekblad. Chris Menting laat twee kinderen en acht kleinkinderen na.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.