fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
In Memoriam

De ‘tweede wijding’ van Harry Hofstede (1930-2022)

Ed Arons 20 mei 2022
image
Mgr. Harry Hofstede (1930-2022) Foto: KN - Jan Peeters

Een maand voor zijn 65-jarig priesterfeest is in Leiden Harry Hofstede overleden.

Zoals veel generatiegenoten beleeft Harry Hofstede een crisis ten aanzien van zijn roeping. Midden jaren zeventig is voor hem een geestelijk dieptepunt en hij overweegt zijn toog aan de wilgen te hangen. Het verhaal gaat dat hij in die tijd met leesportefeuilles langs de deur gaat.

‘Er brak een licht door’

Een zuster die in die tijd intens voor hem bidt, verwijst hem naar een pater franciscaan, die een kloostertje bewoont in de Haagse Malakkastraat. Hofstede herinnert zich dat bezoek jaren later nog precies, zo vertelde hij later aan het blad Bouwen aan de Nieuwe Aarde.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Om 2 november 1977 om 16.00 uur zat ik tegenover pater Auspicius van Corstanje. Hij schoof een Bijbel naar me toe. Ik sloeg die open en las over de opwekking van Lazarus en het wegrollen van de steen van het graf. Dat gebeurde toen bij mij. Van binnen brak er een licht in me door. Tranen begonnen te stromen. Het was alsof ik de dag ervoor mijn priesterwijding ontvangen had.”

Religieuze gemeenschap

Zijn leven verandert totaal en in hem groeit het verlangen naar een religieuze gemeenschap. Die ontstaat in de pastorie van de Haagse Jacobus de Meerderekerk.

“Dat ik iedere dag samen met anderen Eucharistie mag vieren is fijn. Dat is genade, het valt je toe”
- Harry Hofstede (1930-2022)

Hofstedes opdracht is om de kerk te begeleiden naar sluiting, maar in enkele jaren tijd verandert de parochie onder zijn leiding in een vitale geloofsgemeenschap met activiteiten voor allerlei categorieën en leeftijden. De kerk krijgt zelfs een regiofunctie, de helft van de betrokkenen komt van buiten de parochiegrenzen.

Charismatische vernieuwing

Als priester is pastoor Hofstede lid van de Gemeenschap Emmanuel en actief in de Katholieke Charismatische Vernieuwing. Hij is een trouw deelnemer aan de jaarlijkse priesterretraite van de KCV, tot lichamelijke ongemakken hem dat onmogelijk maken.

‘Als pelgrims onderweg’

Op 1 juli 2007 wordt hij rector in het katholieke Zorgcentrum Roomburgh te Leiden, waar hij ook gaat wonen en dagelijks de Eucharistie viert.

https://www.kn.nl/abonnementen/

In Katholiek Nieuwsblad zei hij daar in 2020 over: “Mensen met kinderen ontlenen hun identiteit als vader of moeder daar aan. Mijn identiteit vind ik in het priester zijn. Ik ben blij dat ik, rekening houdend met mijn leeftijd, nog zo veel mag doen. Ik kijk vooral naar wat ik kan: ik zie slechter, maar geniet van de kleuren. Ik hoor minder goed, maar gebruik apparaten. Lopen gaat minder, maar het is toch elke keer een stapje verder op de pelgrimsreis… dichter naar God toe. We zijn als pelgrims onderweg, met vallen en opstaan. Dat ik iedere dag samen met anderen Eucharistie mag vieren is fijn. Dat is genade, het valt je toe.”

Uitvaartmis

Zondag 15 mei is Harry Hofstede in Roomburgh overleden. De requiemmis vindt maandag 23 mei om 11.00 uur plaats in de Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart-Sint Josephkerk aan de Herensingel 3 in Leiden. Op zondag 22 mei is er om 14.00 uur een viering uit dankbaarheid in de kapel van Roomburgh.