fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
In Memoriam

‘Gelovig man gedreven door hoop’: voorzitter EU-Parlement Sassoli overleden

Luuk van den Einden 12 januari 2022
image
David Sassoli, voorzitter van het Europees Parlement, is dinsdagnacht op 65-jarige leeftijd overleden. Foto: Europees Parlement

David Sassoli, voorzitter van het Europees Parlement, is in de nacht van maandag op dinsdag overleden. De overtuigd katholiek wilde Europa naar de burger brengen en jongeren enthousiasmeren voor de Europese Unie.

De Italiaan diende slechts een halve termijn van twee jaar, en dan ook nog eens in een door online vergaderingen gedomineerde coronatijd. Toch wist David Sassoli zijn stempel op het Europees Parlement te drukken.

Herkenbaarder parlement

De 65-jarige sociaaldemocraat wilde dat het parlement herkenbaarder werd en dichter bij de burger kwam te staan. Hij vond het met name belangrijk dat jongeren zich meer gingen mengen in discussies op Europees niveau.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Daarnaast vond hij veilige en menswaardige migratie belangrijk, waarbij hij voorstander was van een Europees asielbeleid. “Omdat miljoenen mensen op de vlucht zijn, moeten we harder werken om aan de standaarden van het VN-vluchtelingenverdrag te voldoen. Hoog tijd voor een algemeen Europees asielbeleid”, schreef hij in juli op Twitter. Ook sprak hij daar zijn zorgen uit over de situaties in Afghanistan en aan de Poolse grens.

Leider verloren

Sassoli overleed aan de gevolgen van een afwijking aan zijn immuunsysteem, waarvoor hij sinds eind december in het ziekenhuis lag. In september werd hij ook al opgenomen met een longontsteking.

In de periodes van zijn afwezigheid was de Maltese Roberta Metsola zijn vervangster; zij zal hem hoogstwaarschijnlijk opvolgen. “Europa heeft een leider verloren”, reageerde Metsola op Twitter op het overlijden van Sassoli.

Sassoli’s politieke loopbaan begon in 2009, toen hij Europarlementariër werd voor de sociaaldemocratische Partito Democratico. In 2013 deed hij een vergeefse gooi naar het burgemeesterschap van Rome. Voor hij de politiek inging, genoot hij al veel bekendheid in Italië, waar hij nieuwslezer was bij de publieke televisiezender Rai Uno.

Telegram van de paus

Uit katholieke kringen klinken veel condoleanceberichten voor de gelovige parlementsvoorzitter. Vaticaans staatssecretaris Pietro Parolin heeft namens paus Franciscus een telegram gestuurd naar Sassoli’s weduwe, waarin de paus haar en hun twee kinderen condoleert met het verlies van Sassoli.

Paus Franciscus typeert de politicus daarin “een gelovig man gedreven door hoop en naastenliefde en een vaardig journalist” was. De paus prijst daarbij zijn rechtschapenheid en “zijn bijzondere zorg om de minstbedeelden.”

Waarden en dialoog

Volgens kardinaal Jean-Claude Hollerich, voorzitter van de Europese bisschoppencommissie COMECE, was Sassoli “een man van waarden en dialoog”, die zich inzette om “de democratische instellingen te verbeteren en dichter bij de Europese burgers te brengen.” Kardinaal Hollerich noemt daarbij met name zijn steun voor “de opbouw van de positie van jongeren, de strijd tegen armoede en herstel na de pandemie.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Michel Landau, voorzitter van Caritas Europa, noemt Sassoli een politicus “met hart voor de mensen die te maken hebben met marginalisering en uitsluiting” en “een gepassioneerd voorvechter voor cohesie en solidariteit in Europa en wereldwijd.”

De uitvaart van David Sassoli vindt vrijdag plaats in de Santa Maria degli Angeli e dei Martiri-basiliek in Rome.

Bronnen: Trouw, KRO-NCRV, Kerknet

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.