fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
In Memoriam

Heldhaftige Albanese zuster overleden

KN Redactie 14 januari 2022
image
De Albanese zuster Marije Kaleta stierf op 2 januari. Paus Franciscus noemde haar "een prachtig voorbeeld van de Kerk als moeder". Foto: Catholic News Agency

Een Albanese zuster die paus Franciscus ontroerde en inspireerde door haar moed en vasthoudendheid in het geloof onder de communistische dictatuur in haar land, is op 92-jarige leeftijd overleden.

Zuster Marije Kaleta riskeerde haar leven om de Heilige Communie te brengen aan zieken en stervenden tijdens het communistische regime. De communistische regering – die in de jaren 1940 tot 1992 grotendeels onder leiding van dictator Enver Hoxha aan de macht was – martelde katholieken en vernietigde kerken in haar poging om een atheïstische staat te creëren.

Geheime doop

Tijdens een ontmoeting met paus Franciscus in Albanië in 2014, vertelde de zuster hoe ze in deze tijd van vervolging in het geheim baby’s doopte.

“Ik heb niet alleen de kinderen van de dorpen gedoopt, maar ook al degenen die aan mijn deur kwamen opdagen”, had Kaleta gezegd.

Verlangen

Ze sprak over de keer dat ze op weg naar huis een stem achter zich hoorde. “Het was een vrouw met een meisje in haar armen die naar me toe kwam rennen en me vroeg haar te dopen”, zei ze.

Omdat Kaleta wist dat de vrouw een communist was, voelde ze enige angst. “Ik vertelde haar dat ik niets had om haar mee te dopen omdat we onderweg waren. Maar ze sprak zo’n verlangen uit en vertelde me dat er een kanaal met water in de buurt was”, vervolgde Kaleta.

“Ik vertelde haar dat ik niets had om het water in te doen, maar ze stond erop dat ik het kind doopte. Toen ik haar geloof zag, deed ik mijn schoen van plastic uit, vulde het met water uit het kanaal en doopte het meisje.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Paus Franciscus was zo ontroerd door Kaleta’s verhaal dat hij het vier jaar later in een preek noemde als “een prachtig voorbeeld van de Kerk als moeder”.

Religieus leven

Kaleta werd op 10 november 1929 geboren in Nënshat, in het noorden van Albanië. Al op jonge leeftijd voelde ze zich geroepen tot het religieuze leven. Dankzij de hulp van haar oom die priester was, vond ze haar roeping bij de zusters Stigmatijnen.

Ze ging in 1940 het klooster in, niet wetende dat ze bijna 50 jaar zou moeten wachten voordat ze haar laatste geloften zou kunnen afleggen. Het communistische regime dwong haar zeven jaar na haar intrede in het klooster te vertrekken en naar haar ouders terug te keren.

In een kast

Na de dood van haar ouders woonde ze alleen en leerde ze “het geloof levend te houden in de harten van de gelovigen, zij het in het geheim”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Dankzij de toestemming van de priesters heb ik het Heilig Sacrament in een kast bij mij thuis bewaard en naar de zieken en stervenden gebracht”, zei Kaleta.

Einde verschrikkelijk lijden

Toen in Albanië een einde kwam aan het communistische bewind, kon Kaleta in 1991 haar laatste geloften afleggen.

“Als ik eraan denk, vraag ik me af hoe we zo’n verschrikkelijk lijden hebben kunnen doorstaan. Maar ik weet dat de Heer ons kracht, geduld en hoop heeft gegeven”, zei ze.

“De Heer gaf kracht aan degenen die Hij riep, in feite heeft hij me terugbetaald van al mijn lijden hier op aarde”, voegde ze eraan toe en zei dat ze “het geluk had een religieus te worden.”

Kaleta stierf op 2 januari in haar klooster in Shkodër, in het noorden van Albanië.

Bron: Catholic News Agency

https://www.kn.nl/donaties/