<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
In Memoriam

Katholieken en anglicanen rouwen om prins Philip

KN Redactie 10 april 2021
image
Kinderen leggen bloemen neer bij Windsor Castle nadat het overlijden van prins Philip bekend gemaakt was.. Foto: CNS - Andrew Boyers, Reuters

Kardinaal Vincent Nichols van Westminster heeft namens de katholieken van Engeland en Wales zijn verdriet uitgesproken om de dood van prins Philip, de echtgenoot van koningin Elizabeth II.

De voorzitter van de bisschoppenconferentie van Engeland en Wales legde op 9 april een verklaring af, kort nadat de koningin “met grote droefheid” had aangekondigd dat haar man, met wie zij 73 jaar getrouwd was geweest, op 99-jarige leeftijd was overleden.

‘Standvastige loyaliteit’

“Op dit moment van verdriet en verlies bid ik voor de zielenrust van prins Philip, de trouwe en loyale echtgenoot van Hare Majesteit de Koningin”, schreef kardinaal Nichols in een verklaring op de website van de Engelse en Welshe bisschoppenconferentie.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Ik bid voor de koningin en de hele koninklijke familie”, zei hij. “Hoeveel zullen we de aanwezigheid en het karakter van prins Philip missen, zo vol leven en kracht. Hij is een voorbeeld van standvastige loyaliteit en blijmoedig gegeven plicht. Moge hij rusten in vrede.”

Grappen met de paus

In 2014 had het koninklijk paar een 30 minuten durende ontmoeting in het Vaticaan met paus Franciscus. Toen de paus prins Philip een serie van drie medailles van zijn pontificaat gaf, bedankte de prins hem grappend: “Het is de enige gouden medaille die ik ooit heb gewonnen.”

image
Het koninklijk paar bezoekt paus Franciscus in 2014. Foto: CNS photo - Maria Grazia Picciarella

Koningin Elizabeth gaf de paus een grote mand met voedsel uit de landgoederen rond haar huizen; de mand bevatte een fles Balmoral-whisky. Prins Philip hield de whisky omhoog en legde uit wat het was, pakte toen nog een fles en zei: “Het is appelsap.”

Het was niet voor het eerst dat prins Philip in Rome was; hij ontmoette ook paus Johannes XXIII, paus Johannes Paulus II en paus Benedictus XVI tijdens hun pontificaat.

Langst zittende gemaal

Prins Philip, de hertog van Edinburgh, werd half februari in een ziekenhuis opgenomen voor behandeling gedurende 28 dagen voor een infectie en een reeds bestaande hartaandoening, maar “stierf vanmorgen vreedzaam in Windsor Castle”, aldus een verklaring van Buckingham Palace gisteren.

Philip was de langst zittende gemaal in de Britse geschiedenis. Hij trouwde in november 1947 met Elizabeth. In 2017 legde hij al zijn publieke taken neer.

‘Respect en begrip voor Ierland’

Ook aartsbisschop Eamon Martin van Armagh, primaat van Ierland, bracht zijn condoleances over aan de koninklijke familie.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Prins Philip was een regelmatige bezoeker van Noord-Ierland in verband met zijn wijdverbreide liefdadigheidswerk”, aldus Martin. “Zijn bezoek aan Ierland samen met koningin Elizabeth in 2011 valt echter op als een gekoesterd moment van vrede en verzoening en als een historische getuigenis van het belang van wederzijds begrip en respectvolle relaties tussen deze eilanden.”

‘Voorbeeld van christelijke dienstbaarheid’

Aartsbisschop Justin Welby van Canterbury, die namens de wereldwijde anglicaanse gemeenschap sprak, bracht ook hulde aan de prins en zei dat hij “God wilde danken voor zijn buitengewone leven van toegewijde dienst”.

“Hij stelde consequent de belangen van anderen boven die van zichzelf en gaf daarmee een uitstekend voorbeeld van christelijke dienstbaarheid”, aldus Welby. “Ook in zijn krachtige pleidooi voor natuurbehoud was hij meer dan een halve eeuw een profetische stem.”

(Bronnen: CNS, CNA, Vatican Media)

image
Foto: CNS photo - Hannah McKay, Reuters

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.