fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
In Memoriam

Kunstenaar Kees de Kort overleden – ‘Dick Bruna van de Bijbel’

Susanne Kurstjens 24 augustus 2022
image
Deze illustratie van Jozef en Maria was de eerste die Kees de Kort maakte voor de serie Wat de Bijbel ons vertelt. Foto: Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG)

Met zijn kleurrijke en wereldberoemde illustraties van bijbelverhalen leverde Kees de Kort “een uitzonderlijke prestatie op het snijvlak van religie, kunst en cultuur”. Hij overleed dinsdag op 87-jarige leeftijd.

Zijn allerlaatste opdracht kreeg De Kort van paus Franciscus. “Ik mocht twaalf tekeningen maken over het lijden en sterven en de opstanding van Jezus Christus, bestemd voor alle domkerken in Italië”, vertelde hij daarover.

Toen die klaar waren, mocht hij de paus ontmoeten. De Kort liet destijds aan het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG) weten: “Hij vond het resultaat mooi en was erg vriendelijk.”

image
Kees de Kort Foto: NBG

Gefascineerd door de Bijbel

Kees de Kort was zijn leven lang gefascineerd door bijbelverhalen. Hij was de eerste Nederlandse kunstenaar die bijbelverhalen illustreerde met moderne twintigste-eeuwse kunst”, zegt Rieuwerd Buitenwerf, directeur van de NBG, in een reactie op het overlijden van de 87-jarige kunstenaar.

“Hij leverde een uitzonderlijke prestatie op het snijvlak van religie, kunst en cultuur” en was eigenlijk “de Dick Bruna van de Bijbel”, aldus Buitenwerf. Die bijnaam kreeg hij ongetwijfeld omdat De Kort, net als Bruna, een verhaal kon vertellen met op het oog eenvoudige en kleurrijke beelden.

Tekening van Jozef en Maria

Kees de Kort was van jongs af geboeid door beeldende kunst. In 1964 attendeerde een collega hem op een oproep van de NBG om illustratiemateriaal in te sturen voor een serie bijbelverhalen voor mensen met een verstandelijke beperking.

De Kort: “Ik heb snel één tekening gemaakt, van Jozef en Maria onderweg naar Bethlehem. Die moest dezelfde dag nog worden opgestuurd. En díé tekening werd gekozen!”

“Het is fijn dat de Bijbels die ik heb geïllustreerd gebruikt worden in talloze gezinnen en kerken”
- Kees de Kort

Die afbeelding vormde het begin van de serie Wat de Bijbel ons vertelt, waarvan het eerste deel in 1967 verscheen. Elk deel bevat een bijbelverhaal. In 1992 werd de serie gebundeld in de Kijkbijbel.

De losse delen en de Kijkbijbel sloegen breed aan, gingen de hele wereld over en werden in bijna honderd talen vertaald. Naar schatting zijn er wereldwijd 33 miljoen boeken en boekjes met de illustraties van Kees de Kort verspreid, tot in Lapland, Egypte en Polynesië.

Een bron die nooit verveelt

Niet voor niets zegt Rieuwerd Buitenwerf dan ook dat “talloze kinderen in Nederland en wereldwijd, in gelovige en niet-gelovige gezinnen, de bijbelse verhalen meekregen via zijn werk”.

image
Op weg naar het paasfeest, Kees de Kort. Illustratie: NBG

Voor De Kort zelf was de Bijbel een bron die niet uitgeput raakte en nooit verveelde: “Het schildert heerlijk. Er speelt zich van alles af in de Bijbel, gebeurtenissen die wij nu ook meemaken: oorlog, honger, ziekte, corruptie, onderdrukking, slavernij.”

Verhalen van vriendschap en troost

De kunstenaar voelde niet direct een roeping om met zijn illustraties iets te verkondigen, maar vond het “wel fijn dat de Bijbels die ik heb geïllustreerd gebruikt worden in talloze gezinnen en kerken.”

Het illustreren van bijbelverhalen betekende veel voor hem: “Het zijn verhalen van vriendschap, van troost, van dat niets ons kan scheiden van de liefde van God.”