fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
In Memoriam

Maradona: overleden ‘voetbalpoëet’ keerde dankzij paus naar de Kerk terug

Peter Doorakkers 26 november 2020
image
Maradona schonk de paus in 2014 een gesigneerd shirt van het Argentijns voetbalelftal met diens naam erop. 10 was jarenlang Maradona's nummer. Foto: CNS Photo - L'Osservatore Romano via Reuters

Paus Franciscus bidt voor zijn overleden landgenoot Diego Maradona. De Argentijnse voetballegende zei eerder dankzij Franciscus teruggekeerd te zijn naar de Kerk.

Diego Armando Maradona stierf woensdag op zestigjarige leeftijd na een hartaanval. Een Vaticaanse woordvoerder zei dat de paus “met affectie” terugdenkt aan hun ontmoetingen en al enkele dagen voor hem bad, “sinds hij over zijn gezondheidsproblemen hoorde”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Geen rimpelloos leven

Maradona, door Vatican News een “dichter van het voetbal” genoemd, behaalde grote successen en leidde zijn land in 1986 naar de wereldtitel.

Maar ondanks het succes verliep zijn leven allesbehalve rimpelloos. Maradona worstelde decennialang met verslavingen aan drugs en alcohol en werd in 1994 van het WK verbannen nadat bleek dat hij doping had gebruikt.

Drie dagen rouw voor ‘Pluisje’

In zijn vaderland is ‘Pluisje’, zoals de kleine voetballer bekend stond, echter altijd een absolute held gebleven. De Argentijnse regering kondigde na zijn overlijden drie dagen van rouw af.

“Ik had me om vele redenen gedistantieerd van de Kerk. Paus Franciscus deed me terugkeren”
- Diego Armando Maradona

‘Maradona-heiligdom’ in Napels

In het Italiaanse Napels, waar hij enkele van zijn grootste triomfen vierde, is de Maradona-devotie zo mogelijk nog groter: hij werd en wordt er als een soort god beschouwd, iets waar hij zelf blijkens een documentaire uit 2019 overigens moeite mee had.

Hoe dan ook zijn de Maradona-gebedsprentjes en muurschilderingen talrijk in de Zuid-Italiaanse stad. Fans hebben een quasi-heiligdom voor hem opgericht waar een haar van de voetballer wordt bewaard.

Afstand van de Kerk

De uit een arm milieu afkomstige Maradona was van huis uit katholiek. Hij nam echter afstand van de Kerk: het Vaticaan was in zijn ogen “een leugen” en zou het volk bestelen. Jarenlang steunde hij linkse Latijns-Amerikaanse leiders als Fidel Castro en Hugo Chavez.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Zijn afkeer van de Kerk begon langzaam te kantelen nadat Franciscus in 2013 paus werd. “Nu heeft, in mijn land, de ‘hand van God’ ons een Argentijnse paus gebracht”, zei Maradona daar in 2014 over. (Een verwijzing naar ‘de hand van God’, de beruchte handsbal waarmee hij tegen Engeland scoorde op het WK van 1986.)

Maradona nam deel aan de ‘Wedstrijd voor Vrede’, een benefietwedstrijd in Rome en ontmoette met de andere spelers verschillende malen de paus.

Terugkeer naar de Kerk

Die maakte indruk op hem, zo bleek: hij “is zelfs groter dan Maradona. Wij moeten allemaal paus Franciscus imiteren. Als ieder van ons iets aan iemand anders zou geven, zou niemand in de wereld honger hebben”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Na een privé-audiëntie met Franciscus deed de ex-voetballer in 2016 een opvallende uitspraak: “Toen hij me omhelsde, dacht ik aan mijn moeder, en van binnen bad ik. Ik ben blij dat ik ben teruggekeerd naar de Kerk.”

In datzelfde jaar prees Maradona de paus opnieuw: “Hij doet ook in het Vaticaan geweldig werk, wat alle katholieken blij maakt. Ik had me om vele redenen gedistantieerd van de Kerk. Paus Franciscus deed me terugkeren.”

‘Dromen van een betere toekomst’

De Argentijnse bisschop Eduardo Garcia riep op tot gebed voor Maradona. Hij zei dat diens verhaal kinderen in moeilijke omstandigheden hoop kan geven. Het “laat hen dromen van een betere toekomst. Hij werkte en bereikte belangrijke plaatsen zonder zijn wortels te vergeten”.

Ook prees de bisschop het werk dat de ex-voetballer in zijn latere levensjaren voor de armen deed.

https://www.kn.nl/abonnementen/

‘De risico’s van een droomleven’

Anderen wezen op Maradona’s tragische “onvermogen” om definitief uit de “afgrond van verslavingen” op te staan: “Het vertelt ons over de risico’s van een droomleven”, schreef de Spaanse jezuïet Alvaro Zapata in een reflectie op het overlijden van de voormalige topvoetballer.

“Vandaag moeten wij danken voor het vele goede dat voor zijn talent is ontvangen, leren van zijn fouten, en zijn gedachtenis respecteren zonder brandstof voor het gevallen idool te maken.”

Bronnen: Crux, Catholic News Agency