<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
In Memoriam

Michael Hedley (1951-2020) maakte van ‘de Nicolaas’ een paradijs voor kerkmuziek

Arnoud Heerings 11 december 2020
image
Michael Hedley, muziekdirecteur van de Amsterdamse Nicolaasbasiliek, overleed begin december. Foto: Carolien Calsius - Stichting Muziek in de Nicolaas, muziekindenicolaas.nl

Michael Hedley, de onlangs overleden muziekdirecteur van de Amsterdamse Nicolaasbasiliek, was de spil van een bloeiende muzikale gemeenschap. Hij werd 69 jaar.

Wie voor corona op een zaterdagmiddag de Amsterdamse Nicolaasbasiliek binnenliep, waande zich even in Saint Pauls Cathedral in Londen. Weldadige anglicaanse koormuziek vulde de ruimte. Zo af en toe priemde het orgel tussen de akkoorden door om zich aan de luisteraar kenbaar te maken. Het koor zong met overtuiging, de sfeer was devoot.

Spil van een bloeiende gemeenschap

Met het plotselinge overlijden op 3 december van muziekdirecteur Michael Hedley heeft de muziek van de Nicolaasbasiliek echter een gevoelige knauw gekregen. Het coronavirus legde al vele activiteiten stil, nu heeft het de kerkmuziek in het hart getroffen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Michael Hedley was niet zomaar een kerkmusicus. Hij was de spil van een bloeiende muzikale gemeenschap. Van heinde en verre kwamen zangers en zangeressen naar de hoofdstad om zich – met hem – te wijden aan de uitvoering van de muzikale schat van de eeuwen. Hedleys faam reikte tot over de Nederlandse grenzen. Iedereen vond het een eer om onder zijn leiding te musiceren.

Bekend in Nederland

Michael Hedley werd op 19 juli 1951 in Engeland geboren. Hij was er als organist actief en behaalde het diploma van uitvoerend musicus aan het Royal College of Music. In 1978 kwam hij naar Amsterdam om verder te studeren aan het Sweelinck Conservatorium.

Bekend werd hij in ons land doordat hij 1979 het prestigieuze César Franck Orgelconcours in de Haarlemse Bavokathedraal wist te winnen. Hierna rees zijn ster snel en kwam hij via de Boomkerk in Amsterdam-West in 2000 in de Nicolaas terecht. Hier werd hij titulair organist en leidde hij als dirigent de vele koren en ensembles die de basiliek rijk is. Tien jaar lang leidde hij de muzikale kant van de tv-Missen die vanuit de Nicolaas werden uitgezonden.

Bloei van de kerkmuziek

De bloei van de kerkmuziek in de Nicolaas is natuurlijk niet de verdienste van één persoon. Toch zou deze bloei zonder de nimmer aflatende toewijding van de directeur ondenkbaar zijn geweest. Iemand moet achter de schermen altijd op zoek zijn geweest naar interessant muzikaal materiaal. Iemand moet altijd de afweging hebben gemaakt: is het een goed stuk, en (nog belangrijker!) is het haalbaar binnen de muzikale mogelijkheden?

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Vakmanschap en ervaring

‘Haalbaar’ is daarbij een zeer complex begrip. Koormuziek kan te gemakkelijk zijn – dan ervaart het koor geen uitdaging. Koormuziek kan ook te moeilijk zijn – dan wordt uitvoering een muzikale ramp.

Hedley bracht deze elementen echter naadloos samen. Hij wist ‘fraai’, ‘uitdagend’ en ‘haalbaar’ tot een hechte eenheid te smeden, zodat zijn koorleden altijd uitkeken naar zowel de repetities als de uitvoering. Dit vergt vakmanschap en ervaring en deze had Hedley in ruime mate in huis.

Tekenend is ook dat vele zangers en zangeressen vele jaren in zijn nabijheid vertoefden. Dit gebeurt alleen als iemand het muzikale vuur non stop brandend houdt en dat deed Michael Hedley in de Nicolaasbasiliek. Dat hij mocht werken in een prachtig kerkgebouw en dat er een indrukwekkend Sauer-orgel uit 1889 tot zijn beschikking stond, hielp natuurlijk ook.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een gapend gat

Michael Hedley was niet perfect. De muzikanten die jarenlang met hem optrokken, zullen ongetwijfeld wel eens een minpuntje hebben opgemerkt. Zo’n minpuntje was wellicht dat Hedley alles zelf wilde doen. Hij kon weinig uit handen geven, waarschijnlijk vanwege zijn streven naar een zo hoog mogelijke kwaliteit. Wie kon de zaken beter vormgeven dan hijzelf? Niemand.

Dit laatste heeft dan tevens tot gevolg dat met zijn overlijden een gapend gat is geslagen. Wie kan zijn positie overnemen?

Een prachtig concert

Wie de belangrijke muzikale verrichtingen van Michael Hedley nog eens voor de geest wil krijgen, kan terecht op YouTube. In 2016 bijvoorbeeld, speelde hij op de broer van zijn Amsterdamse Sauer-orgel in de Dom van Berlijn een prachtig concert.

Mocht er in de hemel zo af en toe een Evensong worden georganiseerd, het anglicaanse equivalent van een vesperviering, dan zal Michael Hedley hier vanaf heden ongetwijfeld bij betrokken zijn.

Het concert in de Dom van Berlijn:

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.