<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
In Memoriam

Michi Costa (1931-2023): De schrijvende missionaris die stierf in het land dat hij liefhad

Francesco Paloni 27 april 2023
image
Pastoor Michi Costa verbleef sinds het jaar 1988 in Nederland, waar hij als seminarie-rector, pastoor en spirituaal actief was. Foto: Neocatechumenale Weg

Op woensdagavond is pastoor Michi Costa op 91-jarige leeftijd overleden. Hij was de eerste rector van het Redemptoris Mater seminarie in Nieuwe Niedorp, werd er later geestelijk leidsman, maar was ook jarenlang actief als pastoor in Naarden. Costa was sinds 1984 missionaris van de Neocatechumenale Weg.

Costa overleed omringd door zijn gemeenschap, de missio ad gentes van Almere, die hij ook als priester begeleidde. Tot op het laatst was hij assistent in de Sint-Vitusparochie te Naarden, die hij tussen 1999 en 2007 diende. Daarnaast was hij auteur van verschillende boeken en catechetische cursussen. Bisschop Jan Hendriks schrijft op zijn blog arscacal.nl dat het leven van Costa in het teken stond van de “evangelisatie, de verkondiging en de vorming van het geloof”.

Priesterroeping

Costa werd op 28 oktober 1931 in Milaan geboren en groeide als eerste van vijf broers en zussen op in Turijn. Hij studeerde Industriële techniek, maar voelde zich niet gelukkig bij het vooruitzicht van een in zijn ogen ‘burgerlijke’ toekomst. Op 15 juni 1952, zo vertelde hij, voelde hij tijdens de zondagse aanbidding van het Heilig Sacrament dat God hem riep om hem te volgen.

Zijn vader vroeg hem om toch te gaan werken en beter na te denken over zijn roeping. Zo ging Costa aan de slag bij het bedrijf Siemens, zowel in Milaan als in München. Uiteindelijk koos de jonge Costa toch voor het priesterschap: hij trad in bij het seminarie van Turijn en werd op 29 juni 1961 tot priester van dat bisdom gewijd.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Neocatechumenale Weg

Als jonge kapelaan maakte hij de tijd van het Tweede Vaticaans Concilie mee en deelde de enthousiaste en soms overhaaste zoektocht naar vernieuwing binnen de Kerk. Costa schreef in die tijd verschillende catecheseboeken, die tot op heden in Italië worden gebruikt. In de jaren zeventig ontmoette hij een team catechisten van de Neocatechumenale Weg, die aanboden om in zijn parochie van Turijn catechese te geven. De priester was in eerste instantie terughoudend, maar interesseerde zich gaandeweg in datgene wat de catechisten verkondigden.

De ontmoeting met de Neocatechumenale Weg is van grote betekenis geweest voor Costa, die als 45-jarige priester “dorstig en vermoeid” zocht naar een nieuwe dimensie om zijn priesterschap te beleven.

Vertrek naar de missie

“Ik begon de Kerk op een voor mij geheel nieuwe wijze te ervaren”, schreef hij in zijn memoires. “Door middel van concrete personen liet de Heilige Geest mij de Kerk als een moeder ervaren, die het leven schenkt en je leert om in liefde voort te gaan.”

In 1982 stelde de priester zich uit dankbaarheid beschikbaar om als missionaris te worden uitgezonden namens de Neocatechumenale Weg. Twee jaar later gaf zijn bisschop hem toestemming om te vertrekken. Zijn eerste bestemming was Zuid-Afrika, tijdens de zeer moeilijke jaren van het Apartheidsregime.

image
Michi Costa viert de Mis voor de missio ad gentes van Almere Foto: Neocatechumenale Weg

Naar Nederland

Costa was daar actief binnen een team van catechisten om zowel de plaatselijke Kerk als Neocatechumenale gemeenschappen te helpen en te begeleiden. Vervolgens werd Costa in 1987 uitgezonden naar Nederland, waar hij de opdracht kreeg om een eerste groep van zeven missiegezinnen te vergezellen die zich beschikbaar hadden gesteld om de Kerk te dienen, op verzoek van de plaatselijke bisschop.

In diezelfde jaren ontstonden de internationale, diocesane en missionaire seminaries Redemptoris Mater waar de priesterroepingen van de Neocatechumenale Weg werden verwelkomd. In 1991 vroeg de toenmalige bisschop Henny Bomers om de oprichting van een dergelijke seminarie voor het bisdom Haarlem-Amsterdam. Costa werd gevraagd rector te worden.

Een nieuw begin

Ondanks zijn aanvankelijke aarzeling voor een dergelijke functie die hij niet helemaal bij hem vond passen, wist hij de basis te leggen voor de priesteropleiding die tot op heden 29 priesters heeft voortgebracht. Costa deed dit in grote verbondenheid met de bisschop en het bisdom. Op bijna 70-jarige leeftijd zag Costa zich genoodzaakt om wegens ziekte zijn werk als rector neer te leggen. Bisschop Jos Punt benoemde hem in 1999 pastoor van de Sint-Vitusparochie in Naarden.

Toen hij eenmaal de leeftijd van emerituspriester had bereikt, kende Costa’s leven een nieuw begin. Hij werd gevraagd om pastoor te worden van de missio ad gentes van Almere, bestaande uit meerdere gezinnen die samen met hun kinderen de zending hadden ontvangen van bisschop Jos Punt om de Kerk aanwezig te maken in het gebied.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Geweldige erfenis

Costa wist met zijn zachtaardige karakter, zijn lange gestalte en zijn altijd aanwezige glimlach de Kerk op verschillende manieren te dienen, in het spoor van de vernieuwingen van het Tweede Vaticaans Concilie. Hij zag voornamelijk in gezinnen die het geloof beleefden een groot goed dat de Kerk moest koesteren. Ondanks zijn afbrokkelende gezondheid, zette hij zich tot het laatst in als priester in het land waar hij een grote liefde voor koesterde.

Tot op de avond van 26 april 2023, toen hij aan de fase van zijn leven begon waar hij het meest naar uitkeek. Omringd door verschillende priesters en de broeders en zusters van zijn gemeenschap, blies hij na de ziekenzalving te hebben ontvangen, zijn laatste adem uit.

“De dag van morgen is al in goede handen”, schreef hij in zijn memoires. “De vijand zal er nooit in slagen mij van deze geweldige erfenis weg te rukken: te wonen in de Kerk van de hemel”. (Met medewerking van pastoor Marco Cavagnaro)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.