<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
In Memoriam

Nicaraguaanse priester en dichter Ernesto Cardenal (95) overleden

Sanne Gerrits 2 maart 2020
image
Ernesto Cardenal in 2015. Hij was priester, dichter en voormalig lid van de sandinisten-regering in zijn vaderland Nicaragua. Foto: CNS Photo - Oswaldo Rivas, Reuters

Ernesto Cardenal is zondag 1 maart overleden. De  priester, dichter en politicus uit Nicaragua stierf op 95-jarige leeftijd, “in de grootste intimiteit met God”, zei zijn persoonlijk assistente Luz Marina Acosta tegen Crux.

De Nicaraguaanse priester werd in de jaren zestig aangetrokken tot de linkse bevrijdingstheologie die door Latijns-Amerika waaide. Die waas gericht was op de dienst aan de armen en het bevrijden van de onderdrukten.

Cardenal steunde de revolutie van de sandinisten, die in 1979 de Nicaraguaanse dictator Anastasio Somoza verdreven. In de eerste sandinistische regering van Daniel Ortega werd hij minister van Cultuur.

Pauselijke reprimande en schorsing

Toen paus Johannes Paulus II in 1983 Nicaragua bezocht, werd Cardenal publiekelijk berispt. Tijdens de welkomstceremonie op het vliegveld knielde de priester voor de paus en wilde zijn hand kussen. Johannes Paulus II trok echter zijn hand weg en zwaaide met zijn wijsvinger. “U moet uw situatie met de Kerk normaliseren”, zei hij.

Het Vaticaan had Cardenal eerder verzocht zijn ministerspost op te geven, omdat geestelijken volgens het kerkelijk recht geen politieke functie mogen bekleden. Dat had Cardenal echter geweigerd. Een paar maanden na het incident op het vliegveld werd hij door Rome als priester geschorst. Cardenal verliet de sandinistische partij pas in 1994.

Sancties in 2019 opgeheven

In februari 2019 besloot paus Franciscus de sancties tegen Cardenal op te heffen. Volgens de nuntiatuur in Nicaragua had Cardenal niet lang daarvoor zelf een verzoek daartoe ingediend.

“De geestelijke heeft zijn kerkrechtelijke straf geaccepteerd en zich altijd daaraan gehouden. Bovendien is hij al sinds vele jaren niet meer actief in de politiek”, luidde destijds de toelichting.

De nuntius vierde daarop in het ziekenhuis de Mis met de destijds 94-jarige priester en omschreef dat als “zeer ontroerend”.

Kunstenaar en criticus

Cardenal bleef als gerenommeerd dichter en politiek criticus actief in de jaren van zijn schorsing. De Argentijnse dichter Jorge Boccanera zei eens over Cardenals poëzie: “Hij verliest zijn leven en op hetzelfde moment ontdekt hij het in een diepe verlossing; in het heiligen en aanbieden van zijn leven in een dialoog van ziel en bloed.”

Behalve dichter was Ernesto Cardenal ook actief als beeldhouwer. Zijn beelden van reigers worden zeer hoog gewaardeerd.

Geen ongelijkheid meer

Hoewel hij niet meer actief politiek bedreef, bleef Cardenal zich altijd politiek uitspreken, onder andere met een oproep tot meer democratie in Nicaragua. Dat laatste leidde ertoe dat de sandinistische beweging hem uiteindelijk de rug toekeerde.

“Ik probeer de boodschap van het Evangelie te leven,” zei hij eens, “wat een politieke boodschap is, wat betekent de wereld veranderen zodat er een betere wereld is na honderdduizend jaar van ongelijkheid.”

Bron: Crux

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.