fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
In Memoriam

Oud-vicaris Roermond (94) overleden aan corona

Anton de Wit 6 januari 2021
image
Geschilderd portret van pater Haye van der Meer in het grootseminarie Rolduc Bron: Bisdom Roermond

In zijn woonplaats Nijmegen is op dinsdag 5 januari pater Haye van der Meer s.j. overleden. De oud-rector van grootseminarie Rolduc en oud-vicaris van bisdom Roermond stierf aan de gevolgen van corona en werd 94 jaar.

Haye van der Meer werd geboren in 1926 in Noordwijk. Na zijn gymnasium op een jezuïetencollege te hebben doorgebracht, wilde hij zelf ook toetreden tot die religieuze orde. Dat deed hij in 1947, hij werd in 1960 tot priester gewijd. Inmiddels had zijn stevige jezuïetenvorming hem in Oostenrijk gebracht, waar hij promoveerde in de theologie bij zijn beroemde ordegenoot Karl Rahner.

Opmerkelijke verhuizing

Terug in Nederland bekleedde hij eerst enige functies bij de jezuïeten in Nijmegen en Amsterdam, alvorens hij in 1972 naar Roermond verhuisde.

Dat hij in Limburg terecht kwam en er het grootste deel van zijn werkzame leven bleef, was niet alleen opmerkelijk omdat hij zelf een Zuid-Hollander met Friese ‘roots’ was. Het was indertijd bovenal ongebruikelijk dat hij als jezuïet bij het bisdom kwam te werken.

‘Tijd van tegenstellingen’

Dat was vooral te danken aan wijlen bisschop Jo Gijsen, die Van der Meer graag aan diens bisdom Roermond wilde verbinden. Gijsen vroeg daartoe speciaal toestemming aan de jezuïetenorde. “Met enige moeite heeft de orde daarmee ingestemd”, schreef pater Van der Meer daar later over, “we leefden toen in de tijd van de diepe tegenstellingen tussen de Nederlandse katholieken”.

Hij ging er aan de slag als bisschoppelijk vicaris. Toen Gijsen in 1973 het grootseminarie Rolduc oprichtte, benoemde hij pater Van der Meer tot rector, een functie die hij tot en met 1987 zou bekleden. Daarna ging hij als officiaal de kerkelijke rechtbank van het bisdom Roermond leiden.

Administrator, kanunnik en parochiepriester

Toen mgr. Gijsen in 1993 terugtrad, nam Van der Meer als administrator de bestuurstaken waar tot het aantreden van bisschop Wiertz. Ook nadien bleef hij betrokken bij het bisdom, onder meer als kanunnik van het kathedraal kapittel, en in het pastoraat in diverse Limburgse parochies.

Pas eind 2017 kwam er een einde aan zijn werkzaamheden in Roermond. Om gezondheidsredenen moest hij toen verhuizen naar het verzorgingstehuis van de jezuïeten in Nijmegen. Daar overleed hij gisteren aan de gevolgen van een coronabesmetting. Wanneer de uitvaart is, is nog niet bekend.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1