Kerkmusicus mgr. Georg Ratzinger is vandaag op 96-jarige leeftijd in Regensburg overleden, zo melden verschillende Duitse media.
Onlangs nog ontving hij bezoek van zijn 93-jarige broer Joseph, emeritus-paus Benedictus XVI. Georgs sterk verslechterde gezondheid was de aanleiding voor die onverwachte reis.
De broers Ratzinger hadden een nauwe band; na de Tweede Wereldoorlog gingen ze samen naar het seminarie en ze werden in 1951 samen priester gewijd voor het aartsbisdom München en Freising. Georg Ratzinger studeerde daarna kerkmuziek aan de muziekhogeschool in München.
Volgens de Duitse journalist Michael Hesemann, die met Georg een boek maakte over Joseph en hun gezamenlijke leven, gingen ze in hun seminarietijd door het leven als BoekenRatz en OrgelRatz: waar Joseph zich ontwikkelde tot een bekend theoloog, had Georg van jongs af een passie voor muziek.
In 2006 blikte Georg Ratzinger in een interview terug op de roeping die hij en zijn broer ontvingen: “We waren bereid op wat voor manier dan ook te dienen, om daarheen te gaan waar de bisschop ons zou zenden, alhoewel we beiden natuurlijk onze voorkeuren hadden.”
Zelf hoopte hij “op een roeping gerelateerd aan mijn interesse in muziek, en mijn broer had zichzelf voorbereid van uit een theologisch-wetenschappelijk oogpunt. Maar we deden dit niet om ons in onze persoonlijke hobby’s te verliezen. We zeiden ja tegen het priesterschap om te dienen, op iedere manier die nodig was, en het was een zegen dat wij beiden een kerkelijke loopbaan konden volgen die ook in lijn was met onze geheime wensen van dat moment”.
“Mijn broer en ik zeiden ja tegen het priesterschap om te dienen, op iedere manier die nodig was”Tweet dit!
- Mgr. Georg Ratzinger (1924-2020)
De oudere van de broers Ratzinger leidde van 1964 tot 1994 de Domspatzen, het kathedrale koor van Regensburg. Hij had, zei Hesemann ooit in Katholiek Nieuwsblad, “een groot muzikaal talent ontvangen” en “maakte de Domspatzen wereldberoemd”.
“We mogen”, aldus Hesemann, “er ons best over verbazen dat zo’n eenvoudig gelovig gezinnetje – de vader was politieagent, de moeder kokkin – twee zulke geniale zonen heeft voortgebracht.”
Na Ratzingers pensionering doken berichten op dat op scholen van de Domspatzen fysiek en seksueel misbruik zou hebben plaatsgevonden. Uit een in 2017 gepubliceerd onderzoek bleek dat sinds 1945 547 leden van het koor “met hoge waarschijnlijkheid” slachtoffer zijn geworden van fysiek geweld; 67 leden zouden seksueel zijn misbruikt, maar van die laatste gevallen was volgens de onderzoeker slechts een deel ‘hoog plausibel’.
Georg Ratzinger werd verweten te hebben “weggekeken”: hij zou van het geweld hebben geweten, maar niet of niet afdoende hebben ingegrepen. Aanwijzingen dat hij van het seksueel geweld zou hebben geweten, waren er niet.
In 2000 zei Ratzinger niet te hebben geweten van misbruik, en bood hij zijn excuus aan aan de slachtoffers. Hij zei te weten dat er lijfstraffen werden toegediend, maar niet dat de verantwoordelijke schooldirecteur “zo overdreven heftig” te werk ging.
Ratzinger gaf wel toe tijdens repetities wel eens koorleden te hebben geslagen; hij zei dat het oorvijgen, corrigerende tikken betrof, die destijds in het onderwijs niet ongebruikelijk waren.
Met de pauskeuze van zijn broer in 2005, kwamen hun plannen om gezamenlijk van hun emeritaat te genieten op losse schroeven te staan. Hun band werd er niet minder om; Georg bezocht zijn broer ook tijdens diens pontificaat regelmatig. Naar verluidt belden de twee bijna dagelijks via een geheim nummer dat enkel de paus kende.
Georg Ratzinger ontving verschillende onderscheidingen van de Duitse en de Beierse overheid.
Bronnen: Die Tagespost, Catholic News Service, Focus
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.