fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
In Memoriam

Schreeuwer voor Jezus: markante Eindhovense ‘stadsprediker’ overleden

Ed Arons 16 juli 2020
image
Begin juli maakte Arnol Kox voor het laatst een rondje door Eindhoven, de stad waar hij decennialang op straat getuigde van zijn geloof. Screenshot: YouTube.com - Omroep Brabant

Wie ooit de binnenstad van Eindhoven heeft gezocht, heeft Arnol Kox gezien en vooral gehoord.

Arnol verkondigde in korte slogans met zeer luide stem zijn christelijke boodschap. “Leven is kort, de eeuwigheid is lang” herhaalde hij dan een of meer dagen te midden van het winkelend publiek, met een handgeschreven plakkaat als ondertiteling.

Ernstig ongeluk

Als tiener kreeg Arnol een ernstig ongeluk op de brommer. Dat leverde hem hersenletsel op, maar ook een periode van bezinning in het ziekenhuis. Werken kon hij niet meer, wat hem de mogelijkheid bood alle tijd te besteden aan zijn roeping: mensen te wijzen op hun eeuwige bestemming. “Te pas en te onpas”, zoals de apostel Paulus over zichzelf schreef.

Zijn eigen gang

In die beginjaren nam Arnol wekelijks deel aan de gebedsgroep in onze woning. Hij was zeer leergierig en stond open voor opbouwende kritiek. Later ging hij zijn eigen gang en trok hij zich van kritiek niets meer aan.

Geen gêne om te getuigen

Dat was zijn zwakte en tegelijk zijn kracht. Hij had geen last van de gêne die de meeste katholieken ervan weerhoudt om publiekelijk van hun geloof te getuigen. Irritaties van het winkelend publiek en van winkeliers, zelfs rechtszaken om hem het zwijgen op te leggen, brachten hem niet van de wijs. Zijn bijnaam ´schreeuw-Jezus´, droeg hij als een eretitel.

Bidden op straat

Vooral jongeren gingen het gesprek met hem aan en regelmatig zag je hem – met handoplegging – midden op straat bidden voor mensen. Een dame getuigde zelfs dat zijn gebed had geleid tot haar lichamelijke genezing. Typerend is de uitspraak van een voorbijganger die ik tot zijn partner hoorde zeggen: “Die gek is zo gek nog niet…”

Trouw aan zijn roeping

Arnol was trouw aan zijn roeping: van zijn negentiende tot kort voor zijn overlijden op zijn 67e vervulde hij zijn missie. Hij werd een begrip in en rond Eindhoven, en is nu zonder twijfel de bekendste Eindhovenaar. Zelfs in zijn scootmobiel of rolstoel, en na de amputatie van een been ging hij door.

Leukemie

Tot enkele weken geleden zijn vrouw Gerry hem in de rolstoel voor de laatste keer door de winkelstraten van Eindhoven reed, omdat hij terminaal aan leukemie leed. Iedereen klapte voor hem, Omroep Brabant filmde zijn afscheid en een lokale krant bracht zijn foto groot op de voorpagina. Een wethouder startte zelfs een kaartenactie om hem thuis te bemoedigen.

Decennialange prediking

Op 15 juli overleed Arnol, zeker van het paradijs dat hem wachtte. Nu de aardse beperkingen zijn weggevallen en hij met geestelijke ogen alles kan bezien, zal hij zich waarschijnlijk kunnen verheugen over de oogst die zijn decennialange prediking heeft opgeleverd.

Omroep Brabant maakte dit filmpje over Kox’ laatste rondgang door Eindhoven.