Na een lange staat van dienst binnen en buiten het bisdom Rotterdam, is op maandag 12 augustus priester Jan Zijerveld op 90-jarige leeftijd overleden. “Jan heeft de Kerk tot op het laatst met liefde gediend.”
Hart voor de missie, liefde voor de Spaanstalige cultuur, liefde voor de armen, en zorg voor de overdracht van het geloof aan de volgende generatie. Volgens parochievicaris Johnny Rivadeneira zijn dit de voornaamste eigenschappen die emeritus-priester Jan Zijerveld tekenden.
“Hij heeft altijd de wens gehad om missionaris te zijn”, zegt Rivadeneira, die jarenlang met hem samenwerkte in de Sint-Agnesparochie in Den Haag, waar Zijerveld tussen 2002 en 2008 pastoor was.
“Jan heeft zich tot op het laatst ingezet voor de Kerk en voor de mensen om hem heen. Dat uitte zich vooral in zijn liefde voor de missie, waar hij op verschillende manieren invulling aan heeft gegeven. Jan was ervan overtuigd dat de prediking van de Blijde Boodschap de mens kon redden. Ook lag de overdracht van het geloof aan de volgende generatie hem aan het hart”, aldus Rivadeneira.
Jan Zijerveld werd geboren op 17 augustus 1933 in Sassenheim. Op 27 mei 1961 ontving hij de priesterwijding. Na twee jaar werkzaam te zijn geweest als kapelaan van de parochie O.L. Vrouw Geboorte te Berkel en Rodenrijs, bracht zijn missionaire ijver hem buiten het bisdom Rotterdam.
Op 17 augustus 1963 – nota bene exact dertig jaar na zijn geboorte – stemde het bisdom in met zijn verzoek om te vertrekken voor de missie in Chili. Zijerveld verbleef daar tussen 1964 – 1967 en keerde daar weer terug tussen 1972 en 1973. Tijdens deze grillige jaren maakte hij de staatsgreep mee en kwam hij in aanraking met de bevrijdingstheologie.
Zijerveld voelde in eerste instantie een zekere sympathie voor deze linkse stroming die door Latijns-Amerika waaide. Na zijn terugkeer uit Chili was hij werkzaam als priesterarbeider in de fabrieken en op de werven in Rotterdam.
Uiteindelijk besefte de priester dat de bevrijdingstheologie niet het antwoord kon zijn op de onrechtvaardigheid en het lijden van de mens. Dat antwoord zou hij jaren later herontdekken in de Kerk, zegt Rivadeneira, die Zijerveld tot op het laatste moment, “zonder zichzelf te sparen”, heeft willen dienen.
“Uiteindelijk besefte hij dat de bevrijdingstheologie niet het antwoord kon zijn op de onrechtvaardigheid en het lijden van de mens”Tweet dit!
De zorg voor zijn medemens op sociaal gebied was een belangrijk onderdeel in het leven van de priester. Vanwege zijn missiewerk onder Haagse prostituees en armen ontving hij in lintje van de koningin en werd hij Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Zij ervaring als missionaris in Latijns-Amerika en zijn sociale inzet vormden een uitstekende bagage voor de taak die hij in de daaropvolgende jaren in het bisdom Rotterdam vervulde. Tussen 1974 en 1984 was Zijerveld pastoraal werkzaam onder de Spaanse gastarbeiders in Rotterdam.
Daarna werd hij benoemd tot pastor van de Spaanssprekenden in Rotterdam en later ook Den Haag. Zijerveld werd eerst benoemd tot administrator van de parochie H. Willibrord in Den Haag (1997). Het jaar daarop volgde zijn benoeming tot pastor van de Spaanssprekende Haagse geloofsgemeenschap mgr. Oscar Romero.
In die jaren maakte Zijerveld kennis met de Neocatechumenale Weg, waar hij met eigen ogen de geloofsvruchten zag onder de parochianen die deze weg van herontdekking van het doopsel volgden.
Zijerveld beschouwde het Neocatechumenaat als een “werkzaam instrument” om de mens, te midden van de huidige tijd en samenleving, in te wijden in het geloof. Ook zag hij daarin een belangrijk hulpmiddel voor ouders om het geloof over te dragen aan hun kinderen, een van zijn grootse pastorale zorgen.
Hij besloot ook zelf deze weg van geloof te gaan, binnen een geloofsgemeenschap, en opende het initiatief in de Agnesparochie waar hij pastoor werd. “Jan beschouwde zijn gemeenschap als noodzakelijk voor zijn eigen geloof”, zegt Mario Tintinago, medelid van de eerste Neocatechumenale gemeenschap van de Sint-Agnesparochie in Den Haag.
“We zijn getuigen geweest van hoe hij zijn ouderdom en ziekte vol overgave heeft beleefd. Hij heeft op christelijke wijze het lijden omarmd.”
Jan Zijerveld “bleef tot op zeer hoge leeftijd actief in het pastoraat”, schijft het bisdom Rotterdam in een bericht na zijn overlijden. Hij bleef ook na zijn emeritaat in 2008 “veelvuldig voorgaan in vieringen in de parochies in Den Haag”.
Maar het werk van Zijerveld was nog niet voorbij. Tussen 2016 en 2019 zette hij zich als 80-jarige priester in voor de Missio ad Gentes in het bisdom Groningen. Dit initiatief van de Neocatechumenale Weg brengt een aantal gezinnen samen op plaatsen waar geen kerkelijke aanwezigheid is, zodat mensen in aanraking kunnen komen met het geloof.
Deze jaren waren voor Zijerveld een bekroning op zijn werk als priester.
Jan Zijerveld heeft zich 63 jaar ingezet als priester van het bisdom Rotterdam, dat hem “bijzonder erkentelijk is voor zijn deskundige inbreng en zijn inspirerende betrokkenheid in al zijn functies”.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.