fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
In Memoriam

Voor Marianne Bremers was het kunstenaarschap een gave van God

Peter Doorakkers 4 maart 2020
image
Marianne en Jean Bremers in de Sint-Janskathedraal, bij het beeld dat zij samen maakten van paus Johannes Paulus II. Foto: Vincent Blom

De katholieke kunstenares Marianne Bremers is zondag op 76-jarige leeftijd overleden.

Bremers raakte volgens het Brabants Dagblad onwel in haar auto, waarna zij stierf in een parkeergarage in Den Bosch.

Samenwerking

Marianne Bremers werd bekend als de helft van het kunstenaarsduo JeanMarianne Bremers, dat zij vormde met haar man Jean.

Zij werkten altijd samen en maakten vele beelden, vooral in brons, die voor een deel ook religieuze thema’s verbeelden.

Religieus werk

Afgelopen maand nog, werd in de Bossche Sint-Janskathedraal een bronzen beeld van paus Johannes Paulus II ingezegend dat zij maakten. In diezelfde kerk is ook een plaquette te zien die zij eerder maakten van een visioen over de Kerk dat de heilige Don Bosco had.

Bekende ‘seculiere’ werken van hun handen zijn bijvoorbeeld de beelden van drie bekende PSV-spelers bij het Philips-stadion in Eindhoven, en een standbeeld van prins Bernhard dat in Breda staat.

Geboren in Oldenzaal

Marianne Deiman werd in 1943 geboren in het Twentse Oldenzaal. In 1965 trouwde ze met Maastrichtenaar Jean Bremers; het echtpaar kreeg een zoon.

Colleges bij priester Frits van der Meer

Marianne Bremers bekwaamde zich in handvaardigheid en textiele werkvormen, voordat ze overstapte naar het brons waarmee zij en haar man bekend werden. Samen studeerden ze ook nog kunstgeschiedenis in Nijmegen, onder meer bij de bekende priester-hoogleraar Frits van der Meer.

‘In brons gevangen actie en gratie’

Het echtpaar woonde in het Brabantse Helvoirt, waar zij een atelier aan huis hadden. Daar maakten zij werk dat in Katholiek Nieuwsblad eerder werd omschreven als “in brons gevangen actie, gratie”.

Marianne Bremers had een passie voor ballet, wat haar een geoefend oog in het observeren van menselijke figuren opleverde. “Een portretkopje in was kan ze in een morgen maken”, merkte haar man in dat interview op.

Beweging

Het is misschien ook die in brons gevangen beweging die hun beelden aantrekkelijk maakt voor geïnteresseerden van over de hele wereld. “Alle zwevende en draaiende beelden worden snel verkocht”, zei Marianne Bremers in Katholiek Nieuwsblad. “We zitten tot onze oren in het werk.”

Uit dat interview, gehouden in 2009, spreekt ook het gezamenlijke van hun werk. Dat uitte zich niet alleen in de naam waaronder zij werkten, maar ook in het feit dat ze regelmatig gezamenlijk sprekend geciteerd worden.

Kunstenaarschap als gave

Marianne Bremers was, net als haar man, gelovig. Voor hen was hun artistieke aanleg een gave, waarmee ze andere mensen een plezier willen doen, vertelden ze in Katholiek Nieuwsblad.

“Via die weg zoeken we ons geluk. Dat is wezenlijk voor het christendom: het geluk zoeken via een ander. De wereld kan Christus’ opoffering aan het kruis niet begrijpen, het is een ik-wereld. Het christendom is de redding voor de wereld.”

‘Met dank aan God’

Niet voor niets begon het boek Quatre Mains uit 2008, dat een inkijk geeft in leven en werk van Marianne en Jean Bremers, met een bescheiden: “Met dank aan Hem, Die ons creatief vermogen, handen en doorzettingsvermogen gaf…”

In dit filmpje vertellen Marianne en Jean Bremers meer over hun intensieve samenwerking:

QUATREMAINS from Daria Umanets on Vimeo.