fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
In Memoriam

Voormalig generaal-overste jezuïeten Adolfo Nicolás overleden

Sanne Gerrits 22 mei 2020
image
Pater Adolfo Nicolás samen met mede-jezuïet paus Franciscus in 2014 Foto: CNS photo - Paul Haring

De voormalige generaal-overste van de Sociëteit van Jezus, pater Adolfo Nicolás, is op 20 mei overleden in Tokyo. Nicolás, die de jezuïetenorde leidde tussen 2008 en 2016, was 84 jaar oud en was al enkele jaren ziek.

De huidige generaal-overste van de jezuïeten, pater Arturo Sosa, zei in een verklaring zijn voorganger zeer te waarderen. “Pater Nicolas gaf zichzelf zijn gehele leven. Zijn leven werd gekenmerkt door intense dienstbaarheid, rustige beschikbaarheid en een diep vermogen om te incultureren in Japan, waar hij als jonge jezuïet heen werd gezonden. Hij had een grote liefde voor de cultuur waaraan hij zich wijdde.”

Banden paus

“Zijn tijd als generaal-overste werd gekenmerkt door zijn gevoel voor humor, zijn nederigheid en zijn nauwe banden met paus Franciscus. Alle jezuïeten rouwen om hem en we zullen hier in Rome een speciale Mis vieren zo snel als we dat kunnen organiseren”, aldus Sosa.

Pater Nicolás had een sterke band met paus Benedictus, en evenzeer met diens opvolger, mede-jezuïet paus Franciscus.

“Pater Adolfo Nicolás was een man van genade en wijsheid, eenvoudig en zonder pretenties ”
- Arturo Sosa, generaal-overste jezuïeten

Dienstwerk

Adolfo Nicolás werd geboren in 1936 in Spanje, en trad in 1953 in bij de Sociëteit van Jezus. Als jonge jezuïet werd hij naar Japan uitgezonden, waar hij theologie en scholastiek onderwees, en onder arme immigranten in Tokyo werkte.

In de Filipijnen diende hij 10 jaar als hoofd van het Oostelijk Aziatisch Pastoraal Instituut (EAPI) en hoofd van de conferentie van provincialen van Oost-Azië en Oceanië. In 2008 volgde hij de Nederlander Peter-Hans Kolvenbach op als generaal-overste van de jezuïeten.

Na zijn terugtreden in 2016 werd hij geestelijk begeleider bij het EAPI en het Arrupe International Residence in Manila, een vormingshuis voor jezuïeten wereldwijd.

(Bronnen: CNS, jezuieten.org)