fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
In Memoriam

Voormalig pauselijk kamerheer overleden

KN Redactie 11 augustus 2021
image
De toenmalige kamerheer kardinaal Eduardo Martínez Somalo verzegelt het appartement van paus Johannes Paulus II na diens overlijden in 2005. Foto: CNS photo - L'Osservatore Romano

De Spaanse kardinaal Eduardo Martínez Somalo, de voormalige ‘camerlengo’ of kamerheer van de vorige twee pausen, is in zijn appartement in het Vaticaan overleden. Hij was 94 jaar.

Martínez stierf op de ochtend van 10 augustus aan hartfalen. Vorige maand had hij al een hartaanval gehad, en hij kampte al langer met hartaandoeningen. De uitvaart zal plaatsvinden in zijn thuisstad Baños de Río Tobía in Spanje.

Eretitel

Kardinaal Martínez was de camerlengo van april 1993 tot april 2007. Bekendheid kreeg hij vooral in 2005 na de dood van paus Johannes Paulus II en de voorbereiding van het conclaaf waar Benedictus XVI tot paus gekozen werd.

image
Kardinaal Martínez bewierookt het lichaam van paus Johannes Paulus II in de Sint-Pieter, 4 april 2005. Foto: CNS photo - Giancarlo Giuliani, Catholic Press Photo

Zolang een paus leeft, is de baan in feite vooral een eretitel. Maar wanneer een paus sterft of ontslag neemt, is de kamerheer belast met het verzegelen van de pauselijke vertrekken, het organiseren van de pauselijke begrafenis, het treffen van de praktische voorbereidingen voor het conclaaf om de volgende paus te kiezen, en het voorzitten van een commissie van kardinalen die de gewone zaken regelen van de kerk totdat er een nieuwe paus is gekozen.

Vaticaanse diplomatie

Geboren in Baños de Río Tobía op 31 maart 1927, ging hij naar het diocesaan seminarie voordat hij naar Rome werd gestuurd om een ​​graad in kerkelijk recht te behalen aan de Pauselijke Gregoriaanse Universiteit.

Hij werd in 1950 tot priester gewijd. Na een korte pastorale loopbaan in zijn thuisland keerde hij terug naar Rome om te studeren aan de Pauselijke Kerkelijke Academie, de Vaticaanse opleidingsschool voor diplomaten. Hij begon te werken in het Vaticaanse Staatssecretariaat in 1956.

Hoge functies

In 1975 benoemde paus Paulus VI hem tot aartsbisschop en nuntius van Colombia. Vier jaar later haalde paus Johannes Paulus II hem terug naar het staatssecretariaat in Rome, waar hij negen jaar lang als ‘sostituto’ of plaatsvervangend stafchef diende.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Johannes Paulus gaf hem in 1988 de kardinaalshoed, waarna hij diverse hoge functies bekleedde binnen de Romeinse Curie. Toen hij in 2007 op 80-jarige leeftijd zijn taak als pauselijk kamerheer neerlegde, prees paus Benedictus hem om zijn “ijver, competentie en liefde”.

College van Kardinalen

Door de dood van kardinaal Martínez telt het College van Kardinalen momenteel 219 leden, van wie 123 onder de 80 jaar en stemgerechtigd in een conclaaf om een ​​nieuwe paus te kiezen.

(Bronnen: CNS, CNA, Vatican News)