<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
In Memoriam

Vredesactivist en Merton-biograaf Jim Forest overleden

Anton de Wit 18 januari 2022
image
Jim Forest in 2016 tijdens een pelgrimage naar de monnikscel van Sint-Damianus in Griekenland. Foto: Maria Kokkinou - Flickr.com

In zijn woonplaats Alkmaar is op 13 januari schrijver en vredesactivist Jim Forest (80) overleden. Forest was vooral bekend om zijn biografieën van monnik Thomas Merton en activiste Dorothy Day, die hij beiden persoonlijk gekend heeft.

Forest werd in 1941 geboren in Salt Lake City in de Verenigde Staten. In zijn jonge jaren ging hij in militaire dienst bij de Amerikaanse marine, maar nam ontslag vanwege gewetensbezwaren. In diezelfde tijd werd de van huis uit episcopaalse Forest rooms-katholiek. In Manhattan leerde hij de katholieke activiste Dorothy Day kennen, en werd lid van haar Catholic Worker Movement.

Gevangenisstraf

In 1968 moest hij dertien maanden de cel in vanwege inbraak en vernieling in het kader van een anti-Vietnam-protestactie. In 1977 werd hij secretaris-generaal van de internationale vredesbeweging IFOR, wat hem naar Nederland bracht.

“Wat ik van Thomas Merton en Dorothy Day leerde, was de centrale plek die de werken van barmhartigheid verdienen”
- Jim Forest in KN

In de jaren 80, de nadagen van de Koude Oorlog, spande hij zich in voor verzoening met de Russen. Tijdens zijn bezoeken aan het Oostblok raakte hij gefascineerd door de oosterse orthodoxie. In 1988 werden hij en zijn vrouw Nancy officieel Russisch-orthodox.

Onmogelijke keuze

Hij schreef diverse boeken, in Nederland is hij met name bekend om zijn biografieën van Thomas Merton en Dorothy Day. Beide katholieke grootheden kende hij persoonlijk.

Toen Katholiek Nieuwsblad hem in een interview in 2020 vroeg met wie hij zich het meest verwant voelde, zei hij: “Als ik tussen hen moet kiezen, is het of ik moet kiezen tussen vader en moeder. Dat lukt niet. Ze zijn allebei van enorme betekenis voor mij geweest. Wat ik van beiden leerde, was de centrale plek die de werken van barmhartigheid verdienen. Dat maakt de Kerk geloofwaardig in de wereld.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.