<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Boek

7 ontdekkingen over de biecht

KN Redactie 1 september 2017
image

Kent u ook het gevoel dat biechten soms geen fluit lijkt te helpen? Dat je maar in een kringetje ronddraait en je jezelf alleen maar slechter gaat voelen? Dan is het hoog tijd om het boekje 7 ontdekkingen over de biecht te lezen.

Ook voor ondergetekende, voor wie de biecht altijd in het standaardpakket heeft gehoord, was het een eyeopener. Zodanig zelfs dat je je afvraagt of de biecht zo in onbruik zou zijn geraakt als dit boekje zestig jaar geleden zou zijn verschenen. Onzin? Het boekje, dat vorig jaar zomer in vertaling verscheen bij uitgeverij Betsaida, was na een half jaar al aan zijn derde druk toe.

God wil ons redden

Wat is er zo bijzonder aan? De auteur, Vinny Flynn, is een doodgewone huisvader en schrijft vanuit dezelfde ervaring waarmee dit stukje begint. Hij is daar steeds dieper over gaan nadenken (en het gaan toepassen) en kwam zo tot zeven bijzondere ontdekkingen over de biecht. Dat het zoveel méér is dan het eens in de zoveel tijd opsommen van – meestal dezelfde – beschamende zaken waar wij ons aan hebben bezondigd.

Dat ieder mens een gedachte is van God, gekend en innig bemind, en dat die liefde niet vermindert door onze zonde. Wij vallen niet bij God in ongenade, maar wij bewegen onszelf in ongenade. En het is God die niets liever wil dan ons redden. Of, zoals Paulus zegt: waar de zonde heeft gewoekerd werd de liefde mateloos. Gods liefde, schrijft Flynn, is net als de zon, die altijd schijnt. Je kunt je daarin koesteren of jezelf in het duister terugtrekken, het koud krijgen en ziek worden.

Onmisbare schakel

De biecht is een onmisbare schakel op de weg naar genezing, naar de heiligheid waartoe wij allemaal geroepen zijn. Net zoals een arts geen diagnose kan stellen als de patiënt zich niet durft te laten zien, kan er ook geen genezing plaatsvinden. Het gaat erom tot inzicht te komen waarom je tot dit of dat geneigd bent, je zwakheden op het spoor te komen en zo steeds onbevangener tegenover God te staan. Naakt eigenlijk, zoals ook de eerste mens onbevangen tegenover God kon staan.

Waar die zeven ontdekkingen precies uit bestaan, kunt u het best zelf lezen in dit 181 pagina’s tellende, handzame boekje. Het is hier en daar een feest van soms onthutsende herkenning, maar wel een feest! Omdat het helpt om stappen te zetten, om geestelijk te groeien, om de mens te worden die je verlangt te zijn. Een mens naar Gods hart. 

Vinny Flynn, 7 Ontdekkingen over de biecht. Uitg. Betsaida, 181 pp., pb., € 11,90, ISBN 978 94 919 9129 5. Zie www.betsaida.org.