fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

A Family Quartet

Hettie van der Ven 13 oktober 2017
image

De Nederlandse Noa Wildschut (inmiddels 16 jaar) is een ongekend viooltalent. Ze soleert bij grote orkesten, geeft concerten over heel de wereld, wint aansprekende prijzen en onlangs is haar eerste cd Mozart verschenen bij het toplabel Warner Classics. Het potentieel was en is enorm.

Geen wonder dus, dat documentairemaakster Simonka de Jong jaren geleden bij de familie Wildschut al het verzoek indiende om een documentaire te mogen maken. Ze volgde Noa van haar twaalfde tot haar vijftiende levensjaar. En niet alleen Noa, maar ook oudere zus Avigal, vader en altviolist Arjan en moeder en vioolpedagoge Liora.

Intieme film

A Family Quartet is een objectieve maar tegelijkertijd intieme film geworden. Objectief omdat de camera enkel observeert (er is geen voice-over, er vinden geen interviews plaats) en intiem omdat de familie van zeer dichtbij gevolgd wordt. Beelden uit het familiearchief tonen hoe Noa en Avigal als kleuters al concertjes geven in de woonkamer en hoe Noa de piano als klimrek gebruikt.

Als jonge tiener vliegt de zeer bescheiden, introverte Noa de wereld over, soms met haar ouders, soms alleen. Weinig glamour, eerder eenzaam, maar eenmaal de viool in de hand spat Noa’s bevlogenheid en muzikaliteit van het scherm.

Opofferingen

A Family Quartet doet veel meer dan Noa’s drukke leven en de ontwikkeling van haar carrière volgen. De documentaire laat ook nadrukkelijk zien welke aanpassingen en wellicht zelfs opofferingen het vraagt om een gezinslid met zoveel talent alle ruimte te bieden. Onuitgesproken moet iedereen binnen het gezin Wildschut zich verhouden tot het talent van Noa.

De camera volgt veelal ook zus Avigal. Die is eveneens muzikaal, maar kiest niet voor een professionele muziekcarrière. Wel wint ze een prijs voor haar profielwerkstuk waarin ze een muziekproject opzet voor kinderen van vluchtelingen. Ook zie we hoe ze op afgetrapte gympies in de zaal zit wanneer Noa in een prachtige jurk staat te gloriëren. De familieliefde en de zorg voor elkaar zijn voelbaar en echt.

Boeiend

De dilemma’s zijn dat ook. “Je moet voorzichtig zijn, maar ook leven”, zo houdt een beroemd violiste Noa voor. Zelf spreekt ze in een interview de wijze woorden: “Het is mijn uitdaging om de regie te pakken over de avonturen die op mijn pad komen.” Op eigen benen, door liefde omringd. Boeiend om te volgen: laat die camera maar draaien. 

A Family Quartet (2017), Nederland, 90 min. Regie: Simonka de Jong, met Noa, Avigal, Arjan en Liora Wildschut.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.