<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

A Ghost Story

Hettie van der Ven 1 december 2017
image

Een film die geclassificeerd wordt binnen het genre horror. We besteden er zelden aandacht aan in KN, waarschijnlijk omdat we u als lezer helemaal geen angst willen aanjagen. A Ghost Story is dan ook allesbehalve angstaanjagend. Of, zoals treffend over de film wordt gezegd, “het is een spookverhaal, maar geen spookfilm”.

Een filosofische, poëtische en zelfs enigszins contemplatieve liefdesgeschiedenis, dat is A Ghost Story. Een film over grote thema’s als rouw, verlies en de kunst van het loslaten. Alles wordt extreem traag weergeven, met weinig invulling en dus veel ruimte voor persoonlijke interpretatie.

Wit laken met twee kijkgaten

Het verhaal is kort en simpel. Als kijker ben je voor even getuige van het eenvoudige, harmonieuze leven van een jonge man en vrouw. Hun namen doen er blijkbaar niet toe. In de aftiteling worden ze simpelweg C en M genoemd. De vrouw wil verhuizen, de man niet. “Hier hebben we geschiedenis.” Totaal abrupt overlijdt de man ten gevolge van een auto-ongeluk. Slecht als hij is in afscheid nemen, komt hij terug als spook.

Niet angstaanjagend, maar zoals kinderen van alle tijden ‘spookje spelen’: onder een wit laken met twee kijkgaten voor de ogen. Het spook is onzichtbaar voor iedereen en kan slechts aanwezig zijn en gadeslaan. Zo ziet het spook machteloos toe hoe de vrouw haar verdriet weg eet door aan te vallen op een chocoladetaart. De vijf minuten durende scène gaat door merg en been.

Verlangen iets wezenlijks achter te laten

Het spook is gebonden aan een plek en is er dus getuige van hoe het huis nieuwe inwoners krijgt, levens doorgaan en het concept tijd niet meer van toepassing is. Het herkenbare verlangen om, hoe zinloos alles misschien ook lijkt, tijdens je leven iets wezenlijks achter te laten speelt een belangrijke rol in A Ghost Story.

De hoofdrol van spook wordt gespeeld door Oscarwinnaar Casey Affleck. Een topacteur, die het grootste deel van de tijd onder een laken schuilgaat. Het onderstreept de eigenzinnigheid van regisseur David Lowery.

Geen gemakkelijke kijkervaring

De 92 minuten durende kijkervaring is niet makkelijk of toegankelijk, eerder ongenadig. Voor liefhebbers van een afgerond en eenduidig verhaal is A Ghost Story niet aan te raden en de film valt ook niet onder lichtvoetige zaterdagavondontspanning. Wel stemt A Ghost Story op een ingetogen en daarmee krachtige manier tot bespiegeling en reflectie.

Film: A Ghost Story (2017), Verenigde Staten, 92 min. Regie: David Lowery, met o.a. Casey Affleck en Rooney Mara.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.