<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

All the money in the world

Hettie van der Ven 29 januari 2018
image

In de jaren zeventig van de vorige eeuw is oliemagnaat J.P. Getty de rijkste man op aarde. Zijn leven draait om geld. Wanneer zijn kleinzoon John Paul Getty III in Rome door de Italiaanse maffia wordt ontvoerd, bedraagt de eis zeventien miljoen dollar losgeld.

Een absoluut schijntje voor opa Getty, maar hij weigert te betalen. Terwijl zijn ex-schoondochter (en moeder van Paul III) Gail steeds wanhopiger wordt en zonder een cent te makken te hebben onderhandelt met de maffia, tiener Paul in stukken gesneden dreigt te worden en de paparazzi doordraaien, koopt de miljardair nog maar eens een schilderijtje. “Ik hou van dingen”, zo stelt hij. “Die veranderen nooit en stellen je nooit teleur.”

Denken in bezit

Op de vraagt wat hij nodig heeft om zich veilig te voelen, geeft hij een in- en intriest antwoord: “Meer geld.” Emoties kent hij niet. Hij denkt in bezit. Pas wanneer zijn juristen ontdekken dat losgeld wellicht aftrekbaar is, lijkt de totaal verblinde Dagobert Duck over de brug te komen.

Extra angstaanjagend: All the Money in the World is geen fictie, maar gebaseerd op feiten, eerder verwoord in het boek Painfully Rich van John Pearson.

Kevin Spacey

Wellicht heeft u al iets over de film gelezen. Al voor de première kwam All the Money in the World breeduit in het nieuws omdat Kevin Spacey, die aanvankelijk de oude Getty speelde, geheel uit de (gereed zijnde!) film werd gesneden nadat hij werd beschuldigd van seksueel misbruik.

De 88-jarige Christopher Plummer, in 1965 al te zien als kapitein in The Sound of Music, werd ingevlogen om in allerijl en zeer verdienstelijk 22 scènes opnieuw te spelen.

Waarschuwing tegen hebzucht

All the Money in the World is te kijken als een spannende thriller. Michelle Williams laat prachtig de groeiende wanhoop (maar ook kracht!) zien van een liefdevolle moeder die vecht voor haar kind in doodsgevaar en natuurlijk weet regisseur Ridley Scott (Alien, Gladiator) perfect hoe je spanning op moet bouwen en obscure Italiaanse sferen kunt creëren.

Maar bovenal is All the Money in the World een waarschuwing tegen hebzucht. Tegen het gevaar van extreme hebzucht in de meest trieste vorm. Te veel geld maakt je een ander mens en eindeloos veel geld maakt je onmenselijk, zo laat de heer Getty feilloos zien. 

Film: All the money in the world (2018),Verenigde Staten, 132 min. Regie: Ridley Scott, met o.a. Michelle Williams, Mark Wahlberg en Christopher Plummer.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.