<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Boek

Alles verloren

KN Redactie 26 mei 2017
image

Het decor van deze roman is razend actueel. Een zeilster/oud-journaliste maakt samen met een fotograaf een reportage over het vluchtelingendrama op zee. Op een zeilboot varen de twee langs de Griekse eilanden en de Turkse kust. Dan vinden ze op volle zee een omgeslagen rubberboot met een Syrisch meisje.

Ze redden de drenkeling en hierdoor krijgen de zeilster en de fotograaf een emotionele band met deze enige overlevende. Al snel willen ze alles tot op de bodem uitzoeken en raken de twee verstrikt in een web van mensensmokkelaars, dubieuze zakenlieden en schimmige Europese ambtenaren.

Verschillende kanten

De vlot geschreven roman belicht verschillende kanten van het vluchtelingendrama: de kant van de kwetsbare vluchtelingen die financieel worden uitgebuit en hun dramatische lot, ook als ze de oversteek halen.

De politieke kant: hoe lossen EU-politici dit complexe probleem op zonder dat de EU uit elkaar valt of dat extreem-rechtse politici de macht in handen krijgen omdat andere politici niets doen? En hoe zorg je ervoor dat je niet afhankelijk wordt van de Turkse president Erdogan? Dan is er nog de zakelijke kant: wie verdient er aan de vluchtelingen?

Journalistenniveau

Roel Janssen is voormalig redacteur van NRC Handelsblad en zijn journalistenbloed druipt van de pagina’s: namen als Frans Timmermans en Donald Trump komen er in voor en maken het boek niet alleen nog actueler, het lijkt soms bijna een waargebeurd verhaal.

Jammer is alleen dat zijn schrijfstijl ook een beetje op journalistenniveau blijft steken. De zinnen zijn niet zo prachtig geformuleerd dat je ze af en toe opnieuw leest om er nogmaals van te genieten.

Aanrader

De personages zijn bijna net zo plat als een maandagkrant en echt heel spannend wordt het iedere keer net niet. Telkens als een scene enigszins bloedstollend lijkt te worden, lost de situatie zich vrij gemakkelijk op waardoor je eigenlijk nooit op het puntje van je stoel komt te zitten.

En dat is echt jammer, want het boek heeft de setting om uit te groeien tot een hartverscheurende, huiveringwekkende politieke thriller. Toch is het een aanrader, alleen al om de complottheorieën die gedeeltelijk ook waar zouden kunnen zijn, en omdat het einde toch verrast. 

Roel Janssen, Alles verloren. Uitg. Cargo, 320 pp., pb., € 19,99, ISBN 978 90 2345 538 7

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.